Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:989474
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Kā attīstījies priekštats par gaismas dabu    3
  Ģeometriskā optika    4
  Gaismas taisnvirziena izplatīšanās    4
  Gaismas atstarošana    5
  Gaisamas laušana    6
  Fotometrija    8
  Starojuma enerģijas plūsma. Telpiskais leņķis    8
  Gaismas plūsma    9
  Gaismas stiprums. Gaismas stipruma un gaismas plūsmas vienības    10
  Apgaismojums    11
  Spilgtums    12
  Apgaismojuma likumi    13
  Divu avotu gaismas stiprumu salīdzināšana. Fotometrs. Luksmetrs    14
  Jēdziens par gaismas elektromagnētisko teoriju. Gaismas viļņu diapozons    15
  Ļebedeva eksperiments    15
  Jēdziens par gaismas kvantu teoriju. Planka konstante    16
  Gaismas divējādā daba    17
  Refrakcija    18
  Interference    19
  Difrakcija    20
  Prizma    21
  Lēca    22
  Priekšmeta attēla konstruēšana lēcā    24
  Lēcas formula. Lēcas palielinājums    25
  Spoguļi    27
  Plakans spogulis    27
  Sfēriskie spoguļi    28
  Attēlu konstruēšana sfēriskajos spoguļos. Sfēriskā spoguļa formula    29
  Spektrs    30
  Spektra krāsu salikšana. Papildkrāsas    30
  Spektru veidi    31
  Izmantota literatūra    33
Фрагмент работы

Fizikas daļu, kas aplūko gaismas parādības, sauc par optiku, bet pašas gaismas parādības sauc par optiskām parādībām.
Mēs redzam priekšmetus un varam orientēties telpā tikai tāpēc, ka uz priekšmetiem krīt gaisma. Tomēr gaismas darbība izpaužas ne tikai tā. Gaismai piemīt energija, ko tā pārnes telpā. Ņemot vēra, ka enerģiju var pārnest gan ķermeņi, gan viļņi, var izvirzīt divas hipotēzes par gaismas dabu. Gaismas starojums it kā sastav no sīku daļiņu plūsmas, kuras Ņūtons nosauca par korpuskulām, vai arī starojums ir viļņi, kas izplatās kādā vidē.
Korpuskulāro teoriju, kuru izmantojot varēja izskaidrot daudzas optiskās parādības. Tā, piemēram, starojuma dažādās krāsas izskaidroja ar to korpuskulu dažādo formu, no kurām sastāv starojums. Savukārt, pamatojoties uz otro hipotēzi, XVII gs. holandiešu zinātnieks H. Heigenss izstrādāja gaismas viļņu teoriju. Tieši Heigensa teorija labi izskaidroja tādas paradības kā gaismas interference un difrakcija u.c.
Tomēr jautājums par gaismas starojuma īsto dabu palika neskaidrs, jo neviena no šīm teorijām atsevišķi nespēja pilnīgi izskaidrot visas optiskās paradības. XIX gs. sākumā, kad O. Frenelis, Ž. Fuko un daudzi citi zinātnieki bija veikuši šajā virzienā pētījumus, kļuva skaidrs, ka gaismas viļņu teorijai ir zināmas priekšrocības salīdzinājumā ar korpuskulāro teoriju. Tomēr viļņu teorijai piemita ievērojams trūkums. Tajā bija pieņemts, ka gaismas starojums ir mehāniski šķērsviļņi. Tadējādi starp Sauli un Zemi vajadzētu būt kādai vielai, jo gaisma brīvi nonāk no Saules līdz zemei. Tapēc izveidojās hipoteze par pasaules ēteru, kas aizpilda telpu starp ķermeņiem un molekulām. Atceroties, ka šķērsviļņi var izplatīties tikai cietos ķērmeņos jāpieņem, ka ēteram piemīt elastīga cieta ķermeņa īpašības. Taču ētera esamību nekā neiespaido Zemes kustību pasaules telpā. Tātad ēters nepierāda savu esamību, izņemot tikai to, ka taja izplatas gaisma, kaut arī tam piemīt cieta ķermeņa īpašības. Šādas pretrunīgas ētera īpašības īzraisīja šaubas par tā eksistenci un hipotēzes pareizību.
Šīs pretrunas gaismas viļņu teorija izkliedēja Dž. Maksvels. Pēc elektromagnētiskās teorijas izveidošanas Dž. Maksvels vērsa uzmanību uz to, ka gaismas izplatīšanās ātrums vakuumā ir vienāds ar elektromagnetisko viļņu izplatīšanās ātrumu. Pamatojoties uz to, viņš izvirzija hipotēzi par gaismas elektromagnetisko dabu, ko vēlāk apstiprināja daudzi eksperimenti.
Tādējādi XIX gs. beigās bija radīta gaismas elektromagnētiskā teorija, kuru izmanto līdz pat šim laikam.
Jebkuru viļņu izplatīšanās virzienu, to skaitā arī gaismas viļņu izplatīšanās virzienu nosaka ar staru – līniju, kas perpendikulāra viļņu virsmām. Stari norāda viļņu enerģijas izplatīšanās virzienu. Gaismas izplatīšanās virzienu var noteikt eksperimentāli. Šajā nolūkā gaismas ceļā janovieto necaurspīdīgs ekrāns ar mazu caurumiņu (1. zīm.). Tad , ja iepriekš istabā ielaisti dūmi, gaismas ceļš redzams šaura, taisna kanāla veidā, tas ir, redzams gaismas kūlis. Gaismas kūlis kļūst redzams tāpēc, ka dūmu daļiņas izkliedē gaismu.
Šķiet, ka, samazinot caurumiņu, varētu iegūt ļoti tievu kūli un tadā veidā prezīzi noteikt gaismas izplatīšanās virzienu. Taču īstenībā, samazinot caurumiņu, gaismas kūlis sašaurinās tik ilgi, kamēr caurumiņa diametrs vēl ir stipri lielāks par gaismas viļņa garumu. Kad caurumiņa diametrs jau salīdzināms ar gaismas viļņa garumu, gaismas kūlis sāk paplašināties, jo notiek difrakcija. Gaisma apliecas ap ekrāna malām, līdzīgi tam, ka tas notiek ar viļņiem uz ūdens virsmas. Tāpēc nevar iegūt pec patikas tievu gaismas kūli, kuru varētu saukt par gaismas staru.
Ar gaismas staru saprot nevis tievu gaismas kūli, bet gan līniju, kas norāda gaismas enerģijas izplatīšanās virzienu. Lai noteiktu šo virzienu, izdala tievus gaismas kūļus, kuru diametrs pārsniedz gaismas viļņu garumu. Pēc tam nomaina kūļus ar līnijam, kuras ir šo kūļu asis. Šīs līnijas attēlo gaismas starus. Tātad ar gaismas staru atstarošanu vai laušanu jāsaprot gaismas izplatīšanās virziena maiņa.…

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,48 €
Комплект работ Nr. 1112194
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация