Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:339194
 
Оценка:
Опубликованно: 20.01.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ozīrisa aptaksts    3
  Leģendas un mīti par Ozīrisu    4
  Ozīrisa bildes    6
  Izmntotā literetūra    11
Фрагмент работы

Viena no leģendām vēsta, ka Ozīriss bija taisnīgākais Eģiptes valdnieks, ēģiptiešu dievu Gebas un Nutas vecākais dēls, savas māsas Izīdas vīrs un tuksneša dieva Seta brālis. Ļaunais tuksneša dievs, jaunākais Ozīrisa brālis Sets, vēlējās valdīt viņa vietā, tālāb izgudroja veidu, kā Ozīrisu nogaliņat. Pēc veiksmīga karagājiena Ozīriss sarīkoja dzīres. Sets ieradās dzīrēs kopā ar 72 sazvērniekiem un novietoja dzīru telpā sarkofāgu, paziņojot, ka uzdavinās to tam, kam tas derēs. Kas Ozīriss nogūlās sarkofāgā, kas jau iepriekš bija pagatavots tieši pēc viņa izmēriem, sazvērnieki aizcirta tā vāku, aizlēja ar svinu un nogremdēja Nīlas ūdeņos. Saskaņā ar citu mīta versiju, Sets sacirta viņu 14 gabalos un izsvaidīja to pa visu Ēģipti.Pētnieki uzskata, ka šis mīts radīts, lai attaisnotu daudzo Ozīrisu kapeņu atrašanos visā Ēģiptes teritorijā.
Uzticīgā sieva tos salasīja un ar maģijas palīdzību ieņēma no Ozīrisa bērnu. Slēpdamās no Seta Nīlas deltā, Izīda dzemdēja dēlu Horu. Kļuvis pieaudzis, Hors dievu tiesā pieradījis, ka ir vienīgais Ozīrisa mantinieks. Kaujā ar Setu viņam gan no sākuma nācies piekāpties – Sets izrāvis viņa brīnumaino aci - , taču ligā cīniņa rezultāts bijis Horam labvēlīgs, viņš norāvis Seta vīrišķo spēku un kā uzvaras zīmiuzlicis Setam uz galvas savu sandali.Tad Hors dod Ozīrisam norīt sabu izrauto aci, un Ozīriss atdzimst. Pēc brīnumainās augšām celšanās Ozīriss atvēlēja Horam savu laicīgā valdnieka troni, bet pats kļuva par aizkapa valstības valdnieku.
Ozīrisa, Izīdas un Hora tēli un ar tiem saistītie priekšstati ietekmējuši arī citu tautu, tostarp kristiešu, domāšanu par nāvi un augšām celšanos.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация