Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:999623
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.02.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

20. gadsimta 20. gados Vilhelma Purvīša vadītajā Rīgas pilsētas mākslas muzejā, kā arī Latvijas Valsts mākslas muzejā, nonāca vairāk nekā četrdesmit klasiskā modernisma darbu. Savukārt laikposmā no 30. gadiem līdz 50. gadu beigām dažādu iemeslu – gan zudušās aktualitātes, gan ideoloģisko aizspriedumu dēļ kolekciju papildinājums bija pavisam skops. Bet kopš 60. gadiem jaunieguvumu daudzums Valsts Mākslas muzejā strauji palielinājās, un pašlaik to skaits tuvojas diviem simtiem. Citos Latvijas muzejos 20. gadu glezniecība ir pārstāvēta maz, vienīgi Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejam pieder meistara Ģederta Eliasa plaša darbu kolekcija.
D. Lamberga raksta: „Hronoloģiski pēdējais virziens, kas iekļaujams latviešu klasiskajā modernismā, ir jaunā lietišķiba” (194. lpp.)
Pēc grāmatas paustajām atziņām var secināt, ka Pirmā pasaules kara laikā, kad Latvijā modernisma parādības vēl tikai dzima, Rietumu sabiedrības apziņā spilgtie avangarda virzieni jau bija pilnībā nostabilizējušies. Tomēr, kaut arī latviešu klasiskā modernisma variants šajā kontekstā bija hronoloģiski novēlots, profesionāli tas uzskatāms par līdzvērtīgu citu zemju sniegumam, un mūsu māksla kā paralēla un reizē lokāla parādība likumsakarīgi iekļaujas Eiropas kultūras kopējā vēsturiskajā procesā. Turklāt neliels mierinājums varētu būt atziņa, ka arī varenā Amerika Eiropas avangardu iepazina tikai 1913. gadā.
Kopumā grāmatas teksts un bagātīgās ilustrācijas ir lielisks izziņas materiāls katram mākslas interesentam, bet jo īpaši – mākslas un kultūras zinātņu studentiem. Tas ir vērtīgs ieguvums katram, kas vēlas iegūt izpratni par mākslas virzienu attīstību Latvijā ciešā saistībā ar tālaika pasaules mākslas aktualitātēm.
Grāmatu papildina mākslinieku biogrāfijas un dokumentāli ilustrēta spilgtāko pasaules un Latvijas notikumu tabula laikā no 1905. līdz 1930. gadam, kā arī teksta kopsavilkums angļu valodā.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,48 €
Комплект работ Nr. 1248753
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация