Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:477299
 
Оценка:
Опубликованно: 28.11.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 20 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
2011–2015 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Parāda un zaudējuma jēdzieni    4
1.1.  Parāda jēdziens    4
1.2.  Zaudējums    6
2.  Ārpustiesas parādu piedziņa un aktualitātes    7
2.1.  Ārpustiesas parādu piedziņa    7
2.2.  Parādu atgūšanas likumprojekts    9
3.  Parādu piedziņa tiesas ceļā    15
3.1.  Saistību piespiedu bezstrīdus izpildīšana    15
3.2.  Saistību piespiedu izpildīšana brīdinājuma kārtībā    20
3.3.  Prasības tiesvedība un prasības nodrošināšana    24
  Secinājumi un priekšlikumi    26
  Izmantotā literatūra un avoti    28
Фрагмент работы

Secinājumi un priekšlikumi
Secinājumi
1. Spēkā esošā Latvijas Republikas tiesību sistēmā nav normatīvā akta, kas reglamentētu ārpustiesas parādu piedziņas kārtību. Ārpustiesas parādu piedziņa tiek veikta pamatojoties uz Civillikumu un citiem speciālajiem likumiem. 2011. gada rudenī Saeimā tika iesniegts Ekonomikas ministrijas izstrādāts likumprojekts „Parādu atgūšanas likums”, kurš pašlaik ir pieņemts pirmajā lasījumā.
2. Parādu atgūšanas likumprojekta 7. panta pirmā daļa regulē patiesas un pilnīgas informācijas sniegšanas pienākumu un nosaka informāciju, kas kreditoram jānorāda rakstiskā paziņojumā parādniekam. Konkrētajā tiesību normā uzskaitītā informācija nav pilnīga un izsmeļoša un to būtu nepieciešams papildināt.
3. Parādu atgūšanas likumprojekta 8. panta pirmā daļa izteikta šādā redakcijā: „Parādniekam ir pienākums sadarboties ar kreditoru un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju un labprātīgi atmaksāt parādu.” Lai gan 8. panta ceturtā un piektā daļa regulē iebildumu izteikšanu par parādu, panta pirmā daļa izslēdz parādnieka iespēju un tiesības apšaubīt parādu, jo parādnieka pienākums ir sadarboties un labprātīgi atmaksāt parādu. Šāda redakcija prezumē to, ka parādniekam jāatmaksā parāds, pat ja tas nav tiesiski pamatots vai arī pat tad, ja tas reāli nepastāv.
4. Likumdevēja mērķis izveidojot vienotas veidlapas pieteikumam par saistību piespiedu izpildi brīdinājuma kārtībā gadījumā, ir bijis maksimāli atvieglot un standartizēt procesu. Tā kā Ministru Kabineta apstiprinātajā pieteikuma veidlapā par saistību izpildi brīdinājuma kārtībā jānorāda pieprasītā summa un tās aprēķins, norādot galveno parādu, līgumsodu, nolīgtos vai likumā noteiktos procentus un tiesas izdevumus, tiesai nav pamata pieprasīt papildus dokumentus, kas uzrāda to aprēķinu.
5. Pieteikumā par saistību piespiedu izpildi brīdinājuma kārtībā var norādīt tikai vienu maksājuma saistību, jo likumā „maksājuma saistība” norādīta vienskaitlī nevis daudzskaitlī. Tātad, ja vienam kreditoram ir vairākas maksājuma saistības ar vienu un to pašu parādnieku, tad attiecīgi jāiesniedz vairāki pieteikumi. Arī pieteikuma veidlapā ir paredzēta vieta tikai vienai maksājuma saistībai.
6. Lai paātrinātu un vienkāršotu tiesvedība par maza apmēra prasībām, process notiek rakstveidā, spriedums nav pārsūdzams apelācijas kārtībā, prasības pieteikumam ir izveidotas standartizētas veidlapas, ko apstiprinājis Ministru Kabinets.

Priekšlikumi
1. Lai nerastos strīdi par parāda apmēru un tā veidojošajām komponentēm būtu nepieciešams papildināt Parādu atgūšanas likumprojekta 7. pantu un noteikt kreditoram par pienākumu rakstveidā informēt parādnieku arī par to, kādā kārtībā tiek aprēķināts parāda apmērs un tā veidojošās komponentes pievienojot aprēķinu. Detalizētā aprēķinā būtu nepieciešams uzrādīt, atbilstoši likumam vai līgumam aprēķinātus līgumsodus, procentus vai citas summas, kuras saistošas parādniekam, tādējādi samazinot strīdu apmēru par piedzenamo summu.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1327009
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация