Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:428926
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Jauktā ekonomikas sistēma    5
2.  KOMANDEKONOMIKAS SISTĒMA    6
3.  Latvijas ekonomiskais stāvoklis    7
4.  Saimniecības attīstība    9
4.1.  Lauksaimniecība    9
4.2.  Rūpniecība    10
4.3.  Transports un sakari    12
4.4.  Iekšzemes tirdzniecība    13
Фрагмент работы

IEVADS

Latvija tikai 14 gadus ir neatkarīga valsts, bet šajā laikā ir notikušas daudz dažādas pārmaiņas. Šīs pārmaiņas ir skārušas arī Latvijas ekonomiku.
Līdz 1991. gadam Latvija bija citu valstu pakļautībā, tāpēc tajā valdīja komandekonomika, bet iegūstot neatkarību tā pārgāja un jaukto ekonomikas sistēmu. Sākumā nebija viegli, bet viss tika mēģināts un testēts, un tika ņemts paraugs no citām valstīm, kurās jau sen valda jauktā ekonomikas sistēma.
Šī uzdevuma mērķis ir izpētīt, kā šīs pārmaiņas ir ietekmējušas Latvijas ekonomiku, kas šajā laikā ir izmainījies, ko ir izdevies sasniegt pateicoties pārejai uz jaukto ekonomikas sistēmu un kādi ir bijuši šķēršļi to attīstīt un pilnveidot. Lai to veiktu, tiek salīdzināta komandekonomika ar jaukto ekonomikas sistēmu, kas pašlaik valda Latvijā.
Darba izpildei materiāli tiek ņemti pārsvarā no interneta, bet ir arī dažas grāmatas, kurās tiek aprakstīts Latvijas pārejas periods no komandekonomikas uz jaukto ekonomikas sistēmu no 1991. – 2004. gadam.

1. JAUKTĀ EKONOMIKAS SISTĒMA

Atšķirībā no komandekonomikas, jauktajā ekonomikas sistēmā lēmumus par resursu un saražotās produkcijas sadali pieņem decentralizēti paši ražotāji bez valdības dalības. Valsts un valdības loma ir ierobežota (tāpēc valdoša īpašuma forma ir privātīpašums), un pastāv brīva uzņēmējdarbības izvēle, kad katra uzņēmuma īpašnieks rīkojas pēc savas iniciatīvas un personiskas ieinteresētības. Katrs jaundibināts uzņēmums ir ieinteresēts gūt pēc iespējas lielāku peļņu, tāpēc valda pilnīga konkurence. Cenas nosaka tirgus, nevis valdības lēmums.
Šādi izveidojusies sistēma spēj operatīvi pielāgoties visām izmaiņām sabiedrībā un dod stimulu darboties radoši, pastāvīgi pilnveidoties un attīstīties, efektīvi izmantot resursus un ieviest jaunas tehnoloģijas. Šādas darbības rezultāts ir augsta produkcijas kvalitāte, jo sliktas kvalitātes preces nespēs sacensties tirgū. Bet ir arī trūkumi - tādi, kā pastāvīga ekonomiska nestabilitāte un nevienlīdzīgi ienākumi (jo konkurenti neguļ — tas attiecas gan uz uzņēmējiem, gan vienkāršiem darbiniekiem, kuru starpā arī valda konkurence).

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1341773
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация