Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:163168
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.12.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ievads


Ne viena organizācija, ne viens uzņēmums nevar sasniegt panākumus bez vadīšanas, tomēr vadīšana kā darbības veids un kā zinātne kādu mēs redzam šodien, parādījās neuzreiz. Tiklīdz pirmatnējie cilvēki sāka dzīvot organizētās grupās, viņiem paradījās nepieciešamība pēc vadīšanas.
Pirmā etapā, kad cilvēku grupa vēl nebija liela, visu vadīšanas sfēru realizēja viens cilvēks – šīs grupas vadonis. Tālāk grupām attīstoties un sarežģoties funkciju veikšanai, parādījās nepieciešamība pēc darba dalīšanas un funkciju diferencācijas, bet tam bija nepieciešami gadsimti.
Ēģiptes piramīdas, kuras tika uzceltas pirms 3000 – 2000 gadiem p. m.ē ir spožs piemērs ne tikai seno ēģiptiešu kultūras, bet arī vadīšanas mākslā. Milzīgo piramīdu celšana prasīja, pirmām kārtām, precīzu plānošanu.
Senie grieķi veltīja īpašu uzmanību organizācijas jautājumiem un vadīšanas ražotspējas procesam. Sokrāts uzskatīja, ka vadīšanā pats būtiskākais ir „Nepieciešamais strādnieks, vajadzīgā vietā”, lai panāktu ātru mērķa sasniegšanu.
Lineārā struktūra valsts vadīšanā izpaudās Romas impērijas pārvaldes sistēmā. Tās būtiskākā problēma bija nodokļu vākšana visās impērijas daļās, kas bija stipri attalinātas viena no otras. Tiešu pārvaldi no Romas bija ārkārtīgi grūti īstenot. Pārvaldes struktūras mainīšana sekmēja Romas impērijas varenības nostiprināšanu.
Vadīšanas praksē pastāv organizāciju piemēri, kuri radās tālā pagātnē un veiksmīgi funkcionē arī mūsdienās, pateicoties vadīšanas racionālās struktūras veidošanai. Viens no piemēriem ir Romas katoļu baznīca, kur pastāv vienkārša vadīšanas struktūra: Pāvests, kardināls, arhibīskaps un priesteris.
Rūpniecības revolūcija, kas sākās 18. gs. deva grūdienu teorētiskās un praktiskās vadīšanas izpētei. Lielu iegūldījumu vadības zinātnes formēšanā ieviesa angļu politekonomisti Viljams Pets, Ādams Smits un Devids Rikardo.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация