Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:835504
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.04.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Kas ir pašnāvība? Bēgšana no problēmām, uzmanības piesaistīšana, sods citiem, izmisums, atbrīvošanās??? Valsts psihiskās aprūpes centra psihiatre Santa Zeibote uzskata, ka “pašnāvību fenomenu neviens viennozīmīgi neizskaidros, jo šāds lēmums atkarīgs no ģimenes, no ģenētikas un daudziem citiem faktoriem. Tas ir polietioloģisks multifaktorāls fenomens, un katrs gadījums ir tik ļoti īpašs.” (“Neatkarīgā Rīta Avīze”, 1998.gada 27.marts)
Pēdējos gados šī problēma visā pasaulē paliek arvien aktuālāka. Kā rakstīja “Neatkarīgā Rīta Avīze” 1998.gada 27.martā “Latvija joprojām saglabā vienu no pirmajām vietām Eiropā pašnāvnieku skaita ziņā”. Kaut arī pēdējos gados to skaitam ir tendence sarukt, pēc datiem, kas tika publicēti 2000.gada 26.februārī “Vakara Ziņās”, katru dienu Latvijā vidēji tiek izdarītas divas pašnāvības, kas beidzas letāli. Pētījumi liecina, ka jauniešiem un sievietēm domas par pašnāvību pārvarēt ir vieglāk nekā vīriešiem. Kā teikusi Valsts psihiskās veselības aprūpes centra direktore Solvita Udrasa: “Tas saistīts ar sieviešu māku piemēroties jaunajiem apstākļiem un samierināties. Savukārt vīrieši ļoti traģiski uztver darba zaudēšanu vai problēmas ģimenē. Ja mierinājums netiek atrasts alkaholā, bieži vien tiek sperts, viņu-prāt, visu atrisinošs solis - izdarīta pašnāvība”.
Taču vēl šokējošāki šķiet fakti, kas liecina par bīstamo tendenci, kad pārāk bieži nonāvēties mēģina veci cilvēki un bērni. ”Pabeigto pašnāvību skaits Latvijas bērniem un pusaudžiem ir ļoti augsts, piemēram, 1994.gadā 5 līdz 14 gadus veco zēnu vidū vidējais rādītājs bija 4,7 pašnāvības gadījumi uz 100 000, bet vidējais Eiropas rādītājs ir tikai 1. Ļoti daudz bojā gājušo ir 15-24 gadu vecumā: zēniem 1994.gadā šis rādītājs bijis 40, 1996.gadā nedaudz samazinājies - 37,4, taču vidējais rādītājs ir tikai 20.” (“Neatkarīgā Rīta Avīze”, 1998.gada 27.marts) Kā uzsver S.Udrasa: “Abām šīm galējām kategorijām nepieciešama īpaša aprūpe. Tomēr neatrisinātas sociālās problēmas ir gan bērniem, gan veciem cilvēkiem”, tāpēc valstij nepieciešams domāt par īpašu programmu, kurā līdztekus citiem demogrāfiskajiem jautājumiem jāiekļauj arī pašnāvību skaita samazināšana. (“Neatkarīgā Rīta Avīze”, 1998.gada 27.marts)

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация