Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:751131
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.06.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pašnāvību izplatība Latvijā un pasaulē

Pašnāvība ir apzināta dzīves atņemšana ar tādu darbību palīdzību, kuri veido nepieņemamus apstakļus izdzīvošanai.ParSuicidu netiek pieņemti gadījumi, kad iestājas nāve pēc piespiešanas (piespiedu pašnāvība), nogalināšanas, eitanāzijas gadījumā; smēķēšanas, alkoholisma, vai narkotiku lietošanas rezultātā.
Francijas Nacionālā demogrāfisko pētījumu institūta zinātniskais līdzstrādnieks Žans Klods Šesnē ceturtdien, 2004.gada 22.janvārī, paziņoja žurnālistiem Parīzē, ka Lietuva ieņem pirmo vietu ar 44,1 pašnāvību uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Otrajā vietā ir Krievija un trešajā — Latvija. Tālāk seko Baltkrievija, Ungārija, Kazahstāna, Ukraina un Igaunija.
Savukārt nedabiskas nāves risks vislielākais ir Krievijā, kur katru gadu šādā nāvē mirst 221 cilvēks uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Tai seko Ukraina ar 149, Kazahstāna ar 119 un Kolumbija ar 105 nedabiskas nāves gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Šo sarakstu noslēdz Zviedrija ar 48, Vācija ar 41 un Lielbritānija ar 33 nedabiskas nāves gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Par nedabiskas nāves gadījumiem šajā pētījumā ir atzītas ne tikai slepkavības, bet arī nāve pašnāvībās, ceļu satiksmes negadījumos, ugunsgrēkos un sadzīviskos nelaimes gadījumos.
Slepkavību daudzuma ziņā pirmajā vietā ir Kolumbija ar 60 slepkavībām uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, bet otrajā vietā ir Krievija ar 28 slepkavībām uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Francija šajā sarakstā ir 30. vietā ar 0,7 slepkavībām uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.
Pašnāvību skaita ziņā pirmajā vietā pasaulē ir Lietuva, Latvija šajā sarakstā ierindojusies trešajā, bet Igaunija — astotajā vietā. Taču labot šo situāciju ir iespējams, tikai mainot sabiedrības attieksmi pret pašnāvībām un cilvēkiem, kas ir pietuvojušies robežai starp dzīvību un nāvi, un svārstās uz tās, nezinādami, kurā pusē kāju spert, kā arī informējot sabiedrību, kā rīkoties attiecīgā situācijā.
Ir zinātniski novērots un pamatots, ka sievietes biežāk sirgst ar depresiju, taču vīrieši biežāk izdara pašnāvību, jo atbildība un pienākumi ir smagāki, biežāka alkohola lietošana, un tas nelabvēlīgi iespaido depresijas norisi…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация