Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:661321
 
Оценка:
Опубликованно: 24.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Pašvaldību vēlēšanu jēdziens    5
2.  Pašvaldību vēlēšanas komisijas    7
3.  Pašvaldību vēlēšanu norise    8
3.1.  Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana    11
3.2.  Balsu skaitīšana un vēlēšanu rezultātu aprēķināšana    14
4.  Pašvaldību vēlēšanas ārvalstīs    19
5.  Pašvaldību vēlēšanu pārkāpumi    21
  Nobeigums    23
  Izmantotā literatūra    24
  Pielikums    25
  STATISTIKA    26
  Pašvaldību vēlēšanas Varakļānu pilsētas domē    31
  2001.gads    31
  2005.gads    33
  Vēlētāju aktivitāte 2005. gada 12. martā    35
  Vēlētāju aktivitāte 2001. gada 12. martā    36
Фрагмент работы

1. Pašvaldību vēlēšanu jēdziens

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi Latvijā valsts suverenā vara pieder Latvijas tautai. Viens no veidiem, kā tauta var īstenot savu varu, ir brīvas un demokrātiskas vēlēšanas. Augstākā tiešās iedzīvotāju gribas izpausme ir vietējo pašvaldību institūciju vēlēšanas.
Sākot runāt par pašvaldību vēlēšanām, vēlos uzreiz noskaidrot pašu pašvaldību jēdzienu. Vietējā pašvaldība – noteiktās teritoriālās robežās pastāvoša vietējās sabiedrības publiski – tiesiska organizācija likumā noteiktu publiskās administrācijas uzdevumu veikšanai. Taču teorijā un praksē plaši tiek lietots vēl viens termins „municipalitāte”, kas jāsaprot kā sinonīms terminam „pašvaldība”. Pašvaldības termina parādīšanās ir pieskaitāma Senās Romas Republikas periodam, kad tā dēvēja pilsētas, kurām bija piešķirtas pašpārvaldes tiesības.
Vēlēšanu ceļā tiek izveidotas pašvaldību pārstāvniecības institūcijas, ar kuru palīdzību iedzīvotāji veic vietējo pašpārvaldi, kā arī var iegūt pilnvaras pašvaldību vadītāji un citas pašvaldības vēlētās amatpersonas. Tomēr pašvaldību vēlēšanu nozīme ar to vien neaprobežojas. Pirmsvēlēšanu kampaņas laikā iedzīvotāji kritiski izvērtē pašvaldību institūciju darbību. Katra vēlēšanu kampaņa stimulē iedzīvotāju sociālo aktivitāti, veicina to vitālo interešu un vajadzību noskaidrošanu, rada nepieciešamos priekšnoteikumus to apmierināšanai.
Līdzīgi kā Latvijas valsts arī Latvijas vēlēšanu sistēma piecpadsmit gados kopš valsts neatkarības atjaunošanas ir piedzīvojusi virkni pārmaiņu. Šajā laikā Latvijā ir notikusi pāreja no mažoritārās vēlēšanu sistēmas, kuru izmantoja Padomju Latvijas Sociālistiskajā Republikā uz proporcionālo vēlēšanu sistēmu, kādu lietoja pirmās Latvijas Republikas laikā 20.gadsimta 20. un 30.gados.
Latvijā ir tikuši atjaunoti un pilnveidoti vēlēšanu norisi reglamentējošie likumi. Nozīmīgākas vai mazāk nozīmīgas izmaiņas šajā laikā skārušas visus svarīgākos vēlēšanu sarīkošanas jautājumus - vēlēšanu tiesības, kandidātu sarakstu iesniegšanas un reģistrēšanas kārtību, kandidēšanas tiesības un ierobežojumus, vēlēšanu norisi, rezultātu aprēķināšanu, vēlēšanu komisiju izveidošanu un komisiju lēmumu pārsūdzēšanas procedūras.
Kopš valsts neatkarības atjaunošanas 1990.gadā Latvijā ir notikušas četras pašvaldību vēlēšanas – 1994., 1997., 2001. un 2005.gadā. . 2009. gada marta otrajā sestdienā Latvijā notiks kārtējās pašvaldību vēlēšanas.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,98 €
Комплект работ Nr. 1129619
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация