Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:759156
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.06.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Darbam par pamatu ir ņemti patiesi vēsturiski notikumi, par kuriem dramaturgs ir uzzinājis no sava kolēģa Igora Runģa. Lugas darbība norisinās 1905. gadā. Drāmā tiek risināts jautājums par cilvēka un idejas attiecībām, par individuālas personības un tautas izvēli starp principiālu uzticību idejai un pazemošanos izdzīvošanas vārdā.
Lugā galvenais izvirzītais jautājums ir – vai cīnoties mirt vai piekāpjoties dzīvot? Katram ir savi uzskati un katram ir savs arguments par to, kura iespēja ir labāka.
Barons Habihts nevēlas, lai viņa īpašumā slepkavotu ļaudis un dedzinātu viņu mājas. Viņš vēlas „humāni” apspiest zemnieku vēlmi pretoties jebkādai varai. Habihts zina, ja viņš centīsies varmācīgi cīnīties pret viņiem, ļaužu naids būs vēl lielāks, tāpēc viņš izdomā savādāku veidu, kā lai nomierina zemniekus. Barons izteic aicinājumu uz pērienu. „Tikai šoreiz viegls pēriens. Uz demokrātiskiem pamatiem, pēc kuriem pēkšņi tā noilgojusies šī tauta... Tātad – mēs viņus aicinām”. Tas būs sods par to, ka ļaudis nepameta baznīcu mītiņa laikā, kad Habihts bija pavēlējis to darīt. Viņš vēlas zemniekus novājināt ne tikai fiziski, bet arī garīgi. Ja viņi nevēlēsies saņemt pērienus, tad viņu mājās tiks sadedzinātas. Zemniekiem pastāvēja iespēja – publisks pazemojums vai palikšana bez mājām. Barona izteikumos ir jaušams sarkasms. Viņš it kā vēlas, lai zemnieki necieš un ciena viņu, bet otras puses viņš uzstāda tādu ultimātu.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −0,98 €
Комплект работ Nr. 1315878
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация