Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:622662
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.02.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Personvārdu izpēte    4
1.1.  Latviešu personvārdu cilme un attīstība    4
1.2.  Kritēriji, kuri būtu jāņem vērā izvēloties vārdu savam bērnam    6
2.  Mans vārds – Elīna    7
2.1.  Kādēļ man tika izvēlēts vārds ”Elīna”    7
2.2.  Vārda ”Elīna” fonētiskā un morfoloģiskā analīze un vēsturiskā izcelsme    8
2.3.  Mana vārda saistība ar raksturu    9
  Secinājumi    11
  Izmantotā literatūra    12
Фрагмент работы

1. Personvārdu izpēte

Rakstot pētniecisko darbu "Mana vārda izpēte" vispirms ir būtiski uzzināt, kuras valodniecības nozares pētī īpašvārdus un kuri cilvēki ir devuši savu ieguldījumu šajos pētījumos.
Onomastika ir valodniecības nozare, kas pētī īpašvārdus, to cilmi, struktūru un semantiku (atsevišķu vārdu un vārda daļu jēdzieniskā puse), sociālas un nacionālās īpašības, savukārt, no onomastikas ir attīstījusies atsevišķa nozare, kas pētī tieši personvārdus ( cilvēku vārdus, uzvārdus, tēva vārdus, pseidonīmus, iesaukas u.tml.). Šo nozari sauc par antroponīmiku (no grieķu val. - anthropos - "cilvēks" + onoma ''vārds''). Kā palīgs personvārdu izpētē ir arī etimoloģija - valodniecības nozare, kas pētī vārda izcelšanos un radniecību, kāda tam ir ar citiem tās pašas vai citu valodu vārdiem..(5;4)
Vislielākā nozīme personvārdu izpētē ir Klāvam Siliņam, kurš savu mūža darbu ir apkopojis "Latviešu personvārdu vārdnīcā". Tā ir pirmā tik aptverošā personvārdu vārdnīca latviešu onomastikas vēsturē, kas dara pieejamu plašākai sabiedrībai un tālākiem pētījumiem mūsu personvārdu kopumu, kā arī sniedz daudz konkrētākas ziņas par šo vārdu lietojumu un izplatību dažādos laika posmos un novados, kā arī iespēju robežās dod šo vārdu varbūtējās cilmes skaidrojumu. (1;5)
Savu artavu personvārdu izpētē ir devuši arī: D. Brūkšis, D.Zemzare, A.Blinkena, S.Āboltiņa, Z.Sirsone, G.Treimanis u.c.(1;6)

1.1.Latviešu personvārdu cilme un attīstība

Personvārdu cilmes skaidrojums ir viens no grūtākajiem un problemātiskākajiem jautājumiem personvārdu izpētē. Lai gan personvārdi radušies no sugas vārdiem vai noteiktas nozīmes vārdkopām, tie, kļūstot par īpašvārdiem, savu sākotnējo nozīmi ir zaudējuši. Turklāt tos bieži pārņem arī citas tautas, pieskaņojot savas valodas īpatnībām, bet dažkārt pēc citu valodu semantiskā (tāda, kas saistās ar vārda nozīmi) vai struktūras modeļa veidojot kalkus (vārdus, kas veidoti pēc attiecīgās svešvalodas vārda vai izteiciena parauga, tā sastāvdaļas precīzi tulkojot).

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация