Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:964159
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.06.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Pieprasījuma un piedāvājuma ietekme uz pasaules cenām    5
2.  Lietošanas vērtības loma cenu veidošanās procesā    7
4.  Neekvivalentās preču apmaiņas būtība    11
5.  Zinātniski - tehniskā progresa ietekme uz pasaules cenām    13
  Secinājumi    14
  Izmantotās literatūras saraksts    15
Фрагмент работы

Jautājums par pieprasījumu un piedāvājumu ir cieši saistīts ar jautājumu par tirgus cenas veidošanos. Tirgus cena un tās veidošanās process ir viena no vissvarīgākajām tautsaimniecības teorijas problēmām. Pie labas un pareizas izpratnes par tirgus cenas veidošanās procesu, ir precīzāk izprotami arī citi tautsaimniecības teorijas jautājumi.
Šajā referātā tirgus cenas veidošanās tiks apskatīta brīvās konkurences apstākļos, bet ir iespējami arī apstākļi, kur pastāv monopolstāvoklis un attiecīgi brīvās konkurences nav.
Ja runā par tirgus cenas veidošanos brīvās konkurences apstākļos, tad svarīgi ir divi jēdzieni, kas jānoskaidro, lai izprastu tirgus cenas veidošanās procesu. Šie divi jēdzieni ir pieprasījums un piedāvājums.
Ekonomiskie apstākļi ražošanā katrā nacionālajā saimniecībā ir pietiekoši atšķirīgi. Atšķirības saimniecības apgādes tehnoloģiskajos līmeņos, strādnieku kvalifikācija, dabas apstākļi noved pie ievērojamām atšķirībām darba ražīguma jomā. Tas nozīmē to, ka darba izmaksas uz vienu produkcijas vienību to saražojot, dažādās valstīs ir atšķirīgas. Katrā valstī arī veidojās savs darba intensitātes lielums. Tāpēc dažādās valstīs, uz vienu un to pašu laika vienību, darba izmaksas ir atšķirīgas. Kā arī jāņem vērā to, ka darba ražīgums ir atšķirīgs, tad būs redzams ka dažādās valstīs vienā un tajā pašā laika vienībā tiek saražots dažāds daudzums produkcijas. Tātad atbilstoši arī nesakritīs produkcijas vienības cena dažādās valstīs. Katrā valsti ir savs līmenis sabiedriski nepieciešamo izmaksu produkcijas ražošanai, kas nosaka to nacionālo vērtību.
Pēc starptautiskās preču apgrozības attīstības, ražošanas internacionalizācija paaugstina darba sabiedrisko nozīmi starptautiskā mērogā, cena kļūst par starptautisku kategoriju. Atsevišķu valstu darbs saņem starptautisku atzinību, kā daļa no pasaules kopīgā darba.
Darba izmaksas katrā atsevišķā valstī ir raksturojamas kā individuālas izmaksas. Tajā pat laikā cenu likuma darbība nosaka pielīdzināt dažādās individuālās izmaksas pie sabiedriskajām izmaksām. Tāpēc preču apmaiņai pasaules tirgū būtu jānotiek nevis pamatojoties uz nacionāli - sabiedriskām nepieciešamām darba izmaksām, bet pasaules vidējās izmaksās, citiem vārdiem sakot, starptautiskajā preču apmaiņas pamatā ir internacionālā preces vērtība. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,98 €
Комплект работ Nr. 1133514
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация