Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:517159
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.02.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 12 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Visam ir savs sākums. Latvijā tradicionāli pilsētas radās senu tirdzniecības ceļu krustojumu un apmetņu vietās. Cēsu apkārtnē 11.-12.gadsimtā esot atradusies latgaļu un Vidzemes lībiešu zemju Jersikas, Turaidas, Idumejas un Tālavas krustpunktā. Tieši šeit ir krustojušies nozīmīgi kara un satiksmes ceļi. Par pilsētas „sākumu” tiek uzskatīts Riekstu kalns, jo tieši šo vietu savas apmetnes veidošanai izvēlējās kāda cilts. Atnācēji bija vendi, sena etniska grupa, ar kuru ar aizsākās Cēsu pilsētas vēsture. Ja par abu pēdējo iedzīvotāju grupu etnisko piederību šaubu nav, senie latgaļi bija baltu, bet vācieši - ģermāņu cilmes, tad par vendiem tādas skaidrības nebija. Daži pētnieki Riekstu kalnā - pilskalnā lokalizē latgaļu Autīnes pili, tomēr izrakumu rezultāti norāda, ka šajā kalnā atradies vendu pilskalns un avotos minētā Cēsu vecā jeb Veccēsu pils. (Grīnvalds 2001).
Arheologu un pētnieku rīcībā vēl nav pietiekama arheoloģiskā un antropoloģiskā materiālā, lai varētu droši spriest par tā pirmiedzīvotājiem, viņu izcelsmi vai etnisko piederību – jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Laika gaitā par vendiem savus uzskatus izteikuši jau vairāk nekā 30 autori. Ir zināms, ka bijuši vairāki kalna apdzīvotības posmi un kalnā dzīvots aptuveni sešus gadsimtus. Lielākoties visi līdz šim mūsdienu pētnieku darbi par vendiem, kalna apdzīvotību un izmantošanu tiek balstīti uz 1980.gadā veiktajiem izrakumiem (Apals 2007). Taču 2009.gada arheoloģiskie atradumi un kalnā atsegtie mūri, pēc autores domām, dos jaunas atbildes, vēsturiskās liecības un materiālu. Taču pagaidām, kamēr vēl šī informācija nav pieejama, ir iespēja iepazīties ar līdz šim izpētīto materiālu par vendiem un to dzīvi.
Visvairāk informācijas par viņiem sniedz Indriķa hronika, kur vendi pieminēti sešas reizes. Pirmo reizi tie minēti 1206.gadā sakarā ar kristietības pieņemšanu. Riekstu kalna apmetnē ieradies priesteris Dāniels, sludinot kristietību. Hronikā minēts: „Vendi tolaik bija pazemīgi un trūcīgi. Padzīti no Ventas, kas ir upe kursā, viņi dzīvoja senajā kalnā, kuram līdzās tagad uzcelta Rīgas pilsēta.…

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,98 €
Комплект работ Nr. 1114999
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация