Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:535460
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.10.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Svelmaina saule, smiltis un Nīla, kas, lēni veldama savus ūdeņus, netraucēti plūst cauri saules izdedzinātajiem tuksneša klajumiem, pārplūstot veldzēdama tās krastā esošo faraonu un piramīdu zemi – Ēģipti. Gadu tūkstoši aiztecējuši, mainījušās varas un civilizācijas, bet Senās Ēģiptes valdnieku varenības simboli – piramīdas stāv tikpat majestātiski. To celtniecība prasīja daudzus gadus un daudzu tūkstošu cilvēku smagu darbu.
Visslavenākie ēģiptiešu mākslas pieminekļi, protams, ir piramīdas – rakstītās vēstures rītausmā celtas grandiozas un reizē vienkāršas konstrukcijas, kas kalpoja kā faraonu kapenes. Valdnieka mūmiju piramīdā apglabāja sarkofāgā kopā ar dārglietām, statujām, drēbēm un citiem vērtīgiem priekšmetiem. Pirmā piramīda, un tā ir pakāpienu formas Džosera piramīda, tika uzcelta ap 2770. g. p.m.ē. Līdz tam cilvēce neko tik grandiozu radīt nebija pat mēģinājusi. Laika gaitā tika uzceltas arī citas tik pat grandiozas piramīdas, piemēram, Gīzas piramīdas, kas celtas aptuveni laikā starp 2700 un 2200 g. p.m.ē., ceturtās dinastijas valdniekiem Heopsam, Hefrenam un Mikerinam, taču to konstrukcija mazliet atšķīrās, jo tās nebija pakāpiena veida, bet gan ar taisnām sānu malām (šo piramīdu augstums 147 m, pati piramīda aizņēma 5,25 ha lielu platību).
Piramīdu absolūtais skaistums pārsteidz, turklāt, iedomājoties apstākļus, kādos tās radītas, mūs pārņem dziļa godbijība. Pirmās piramīdas cēla pakāpienu veidā, bet vēlāk iemācījās celt arī piramīdas ar līdzenām sienām. Džosera piramīdas galvenais matemātiķis un celtnieks bija Imhoteps, visi darbi notika viņa vadībā. Piramīdas sniedzās 60 metru augstumā. Tās tika taisītas no milzīgiem kaļķakmens bluķiem, kuri katrs svēra apmēram 2 tonnas. Milzīgie akmeņi bija rūpīgi nopulēti un salikti kopā ar tik lielu precizitāti, ka nebija nevienas pat vismazākās spraudziņas. Akmens bluķu sastiprināšanai neizmantoja nekādus materiālus, jo visi akmens bluķi bija ļoti precīzi un balstījās cits uz cita. Piramīdu celtniecības laikā vēl nebija izplatīti metāla darbarīki, tāpēc apbrīnas vērts ir tas, ka visi akmens formas iegūšanas un apstrādāšanas darbi tika veikti ar akmens darbarīkiem. Materiāli tika iegūti Nīlas krastā netālu no pilsētas Memfisas taču piramīdas cēla upes kreisajā krastā. Pie šī darba strādāja tūkstošiem cilvēku.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация