Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:205631
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Kāda bija pirmatnējās sabiedrības kultūra? Kāda bija mītu un rituālu nozīme seno cilvēku dzīvē? Kas lika cilvēkam pievērsties tam, ko mēs šodien saucam par mākslu? Uz šiem jautājumiem jau izsenis cilvēce pūlējusies rast atbildi.
Kultūra radusies vienlaicīgi ar cilvēku. Savukārt cilvēks ir kultūras sastāvdaļa, un kultūra savukārt ir visas materiālās un garīgās dzīves pamats. Līdztekus kultūrai veidojusies arī civilizācija – sabiedrība, kas balstās uz saprātu, cilvēces sasniegumu kopums. Civilizācija rodas no kultūras un ir ar to saistīta.
Pirmatnējās kultūras vēsture nenoliedzami sevī ietver arī jautājumu par mākslas izcelšanos, par tās attīstību.
Pirmatnējā sabiedrībā mākslinieciskā darbība cieši savijās ar visām tobrīd eksistējošajām kultūras formām – mitoloģiju un reliģiju. Tās bija savstarpēji saistītas.
Pirmatnējā sabiedrībā gandrīz visas garīgās kultūras sfēras bija saistītas ar mākslu vai tika izteiktas ar tās palīdzību. Pirmatnējās mākslas ietvaros veidojās pirmie priekšstati par apkārtējo vidi, kas bija arī cilvēku sazināšanās līdzeklis. Darbs bija līdzeklis cilvēka cīņā ar dabu. Māksla sakārtoja priekšstatus par apkārtējo vidi, regulēja sociālos un psiholoģiskos procesus un kalpoja kā līdzeklis cīņā pret haosu cilvēkā un cilvēku sabiedrībā.
Es izvēlējos šo tēmu, jo man tā šķiet interesanta. Rakstīšu par aizvēsturi pasaulē un Latvijā.
Tajā laikā cilvēku dzīvības ilgums bija apmēram 30 gadi, kaut gan izrakumos ir atrasti arī 50 gadus veci un vecāki kauli. Akmens laikmeta cilvēki cietuši no daudz dažādām slimībām, par ko norāda izrakumos atrasto cilvēku kaulu pētījumi.
Jau kopš seniem laikiem ir arī attīstījusies ārstniecība. Senie cilvēki mācējuši sadziedēt brūces, izārstēt kaulu lūzumus, pat esot veikuši operācijas, par ko liecina arheoloģiskie izrakumi.
Pirmatnējo cilvēku visu brīvo laiku aizņēmuši pārtikas meklējumi. Lielākoties viņi pārtika no augu valsts produktiem - tā, ko varēja atrast dabā: sēnēm, riekstiem, dažādiem augiem, ogām, savvaļas graudiem. Senie cilvēki savam uzturam izmantoja arī olas un putnu mazuļus.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1148360
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация