Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:201628
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.04.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    5
1.  Pirts vēsture    7
2.  Pirts veidi    8
3.  Pirts slotiņas    12
4.  Pirts ietekme uz veselību    14
5.  Karstuma iedarbība uz organismu    15
6.  Zāļu tējas pirms un pēc pirts    16
7.  Aromaterapija pirtī    17
8.  Anketu kopsavilkums    18
9.  Secinājumi    22
10.  Izmantotā literatūra    23
  Pielikumi    24
1.pielikums.  Fakti par infrasarkanajām pirtīm    25
2.pielikums.  Anketa    26
3.pielikums.  Latviešu tautas ticējumi par pirtīm    28
4.pielikums.  Pirts ētikas kodekss    29
5.pielikums.  Pirts attēls    30
Фрагмент работы

Pirts kā procedūra ir ķermeņa pakļaušana augstai temperatūrai ar mērķi izsaukt svīšanu. Ar sviedriem no organisma tiek izvadītas nevajadzīgas vielas. Karstums kalpo, kā muskuļus atslābinošs un muskuļu sāpes remdējošs līdzeklis [1].
Uzskata, ka mitrās un ūdens pirtis (piem., japāņu pirtis) ar mazāku efektivitāti atjauno darbaspējas. Organisma termoregulācijas sistēma dažādi reaģē atkarībā no gaisa mitruma. Sauss gaiss atvieglo mitruma iztvaikošanu no ādas virskārtas, elpošanas ceļiem un plaušām, mazāk intensīvi sakarsē audus, neizmainās gāzu apmaiņa plaušās, kopumā ņemot, atvieglo termoregulācijas procesus, un vieglāk izturams karstums.
Pretēja ir mitra gaisa iedarbība. Tomēr nevar teikt, ka tvaika pirts nebūtu vēlama cilvēka organismam. Tai ir lieliska higiēniska iedarbība, norūdīšanās iespējas. Sausās pirtis ieteicamas mazāk norūdītiem cilvēkiem, kā arī atveseļošanās periodā, gados vecākiem cilvēkiem, sportistiem, lai atjaunotu spēku pēc fiziskas pārslodzes, kā arī svara samazināšanai.
Mūsdienās pasliktinās dzīves telpas kvalitāte, līdz ar to cilvēkiem pasliktinās veselība un pašsajūta. Tādēļ cilvēki meklē veidus kā varētu atslābināties un uzlabot savu veselību. Pirts ir viens no šiem veidiem, kuras attīstības vēsture sniedzas vairāku gadu tūkstošu tālā pagātnē. Jau senie romieši būvēja publiskās pirtis, kuras labprāt arī bieži izmantoja kā relaksācijas un atpūtas līdzekli.
Savā darbā izmantoju sev pieejamo informāciju no interneta, grāmatām, enciklopēdijām, kā arī speciālistu sniegto informāciju. Visvairāk informācijas par katru pirts veidu mēs guvām internetā, bet par pirtkrāsnīm visplašāko informāciju varēja rast speciālajā literatūrā. Pētnieciskā darba laikā mēs aplūkojām arī vairākus pirts veidus (infrasarkano pirti, saunu, krievu pirti un melno pirti). Pētījām pirts slotiņu veidus un to izmantošanu.
Praktiskajā daļā mēs veicām aptauju, kurā mēs vēlējamies noskaidrot, ko cilvēki zina par pirtīm, vai viņi tās izmanto veselības un fiziskā tonusa uzlabošanai, kā arī pirts apmeklētību. Galveno uzmanību mēs pievērsām infrasarkanajai pirtij.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация