Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:243052
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.02.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
  Pitagora biogrāfija   
  Pitagoriešu skola   
  Pitagora atklājumi   
  Aritmētika   
  Pitagora teorēma   
  Skaitļu teorijas pamati   
  Iracionālie skaitļi   
  Ģeometriski simetriskās figūras   
  Kosmoss   
  Pitagors un liktenis   
Фрагмент работы

Pitagors (grieķu valodā: Πυθαγόρας) dzimis apmēram 580. g. p. m. ē. Samas salā (sala Jonijas jūrā starp Itāliju un Grieķiju) Jonijā un miris apmēram 500. g. p. m. ē. Metapontā, Lukānijā.. Viņa vecāki bijuši no Jonijas — Egejas jūras Samas salas. Pitagors piedzima vecāku ceļojuma laikā Sīrijā, Sīdonas pilsētā, un viņa piedzimšanu bija pareģojis pats Delfu orākuls.
Jaunībā ilgus gadus dzīvojis Ēģiptē iepazinies ar uzkrātajām gudrībām, īpaši matemātiku. Pēc tam aizceļojis uz Babiloniju, kur pavadījis 12 gadus, kur nodarbojies ne tikai ar matemātiku, bet arī ar astronomiju.
Tiek uzskatīts, ka Pitagors bijis pirmais, kurš sevi saucis par filozofu — cilvēku, kas mīl sofiju — gudrību. Apmēram 532. g. p. m. ē. atstājis Samu, lai izvairītos no Polikrata tirānijas un, nonācis Dienviditālijas grieķu kolonijas pilsētā Krotonā, tur nodibinājis vēlākajiem ordeņiem līdzīgu savienību reliģiski ētiskai dzīves reformēšanai, tā saukto "pitagoriešu skolu". Domājams, sākotnēji tajā ietilpuši ap 235 biedri, no tiem 18 – sievietes.
60 gadu vecumā viņš apprecējās ar labi izglītotu sievieti, kura iedvesmoja Pitagoru un pēc viņa nāves turpināja vīra iesākto. Diženais matemātiķis un filozofs mira varmācīgā nāvē — viņu nogalināja skauģi un politiskie pretinieki.

Skolas locekļiem bijusi jāievēro stingra disciplīna un zināmi priekšraksti, un viņi nodarbojās ar matemātiku (skaitļu īpašību pētīšanu).Katrs jaunietis, ko uzņēma, kļuva par slepenas biedrības locekli. Pastāvējis arī 5 gadus ilgs klusēšanas zvērests. Pazīšanas zīme bijusi pentagramma (1.att.) – daudzstūris, kas veidojas novelkot regulāra piecstūra diagonāles.
Pitagoriešu mācībā bija nesaraujami saistīti trīs jēdzieni – mūzika, harmonija un skaitļi. Skolā tika pētīta skaitļu proporcionalitāte, simetrija, tika pārrunāta Zemes uzbūve utt. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация