Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:174954
 
Оценка:
Опубликованно: 13.11.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Atjaunotā Latvijas Republika 1991. gads līdz mūsdienām
Pēc pēdējā PSRS ģenerālsekretāra - Mihaila Gorbačova realizētās sociālisma liberalizācijas politikas, nacionālās neatkarības kustību veidošanās un to aktīvas darbības, sekojot aktīvai pretkustībai un centieniem apturēt Latvijas virzību uz atzīšanu kā neatkarīgu valsti, Latvija atkārtoti pasludināja savu neatkarību, atjaunojot Satversmi un uzsākot ceļu uz valstij nepieciešamo institūciju izveidi kā demokrātiskai republikai.
Latvijas neatkarība tika atjaunota 1990.gada 4.maijā pēc balsu vairākuma. PSRS valsts padome Latvija neatkarību atzina tikai 1991.gada 6.septembrī. 1990. gada 7. maijā, - Augstākā padomes sēdē par Ministru prezidentu ievēlēja vienu no LTF līderiem - Ivaru Godmani, kuram tika deleģēts sastādīt valdību.
Tika atjaunota 1922. gada Latvijas Republikas Satversmes darbība, kurā jau bija noteikta demokrātiskā vēlēšanu procedūra un notika 5. Saeimas vēlēšanas, kā arī neilgi pēc de facto pasludināšanas sākās Latvijas starptautiska atzīšana.
Latvijā darbojas pārstāvnieciskā, jeb netiešā demokrātija, kas nosaka, ka pilsoņi ievēl parlamentu un prezidentālās sistēmās arī izpildvaras vadītāju, kuri ar šo vēlētāju mandātu pieņem lēmumus.
Sabiedrības atbalstu neatkarības cīņa pierāda barikāžu laiks, kad, pretojoties okupācijas varai ar pašu līdzekļiem, tika darīts viss iespējamais, lai atjaunotu neatkarīgu valsti.
Režīma demokrātiskumu pierāda arī tas, ka Latvijas Republikas pamatos netika noteikta nekāda politiskā ideoloģija. Pastāv visas indivīda brīvības, jebkurai etniskai, interešu vai sociālajai grupai ir visas tiesības piedalīties sabiedrisko un politisko procesu gaitā, pastāv pilsoniskā sabiedrība, jebkāda veida diskriminācija ir aizliegta ar likuma spēku.
Ir noteikts politisko partiju likums, pastāv iespēja veidot politiskās partijas, nepārkāpjot likumu, kas arī notiek, un tā kā neviens politiskais spēks ne likumiskā vai apvērsuma ceļā nav centies kardināli mainīt valsts politisko iekārtu, tad jāsecina, ka pastāv tautas atbalsts esošajam demokrātiskajam režīmam.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация