Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:882355
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.01.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Kustības efektu var panākt ar dažādām tehnikām – ar vienkāršu optisku efektu, kas balstīts uz cilvēka acs anatomiju un vienkāršām psiholoģiskām cilvēka reakcijām; ar līniju vai pavedienu ģeometriskām kompozīcijām telpā un līnijas izraisītu viļņošanās efektu. Atkarībā no mākslas darba mērķa un uzdevuma mākslinieki radīja maza vai milzīga formāta darbus, kur mazo izmēru darbi bija izvagotas, kaltas vai apdrukātas metāla plāksnes, bet lielie darbi pārsvarā daudzkrāsainie, bija paredzēti plašu interjeru atdzīvināšanai. Kinētiskās un opārta mākslas mākslinieki izmantoja jaunus materiālus – organisko stiklu, metālu, elektrības vadus, elektriskās spuldzes, motorus un citus enerģijas avotus.
Atšķirībā no kinētiskajiem māksliniekiem, opārta mākslinieki nekad neizmanto gleznojumu, bet gan laiku, telpu un gaismu. Izmantotās formas ir ģeometriskas un elementāras. Baltās un melnās, kā arī krāsainās ģeometriskās formas veido maksimālu kontrastu, kas rada optisku vibrāciju.
Viktors Vazareli ir kinētisma un opārta dibinātājs. Ģeometriskās formas viņš sakārto perspektīvās, lai panāktu ieliekta vai izliekta, nenoteikta viļņota vai doba apjoma iespaidus darbos. V. Vazareli gravē arī uz lieliem panno (Fr. panneau – gleznojums vai dekoratīvs veidojums uz sienas), kas izvietoti paralēli vai vertikāli. Katrs grafiskais attēls mainās atkarībā no skatītāja atrašanās vietas un rada elpojošu dzīvu iespaidu.
Raugoties uz Vazareli un opārta mākslas darbiem kā tādiem, tie 21. gadsimta cilvēkam liekas iespaidīgs sasniegums, kas jo īpaši bija izcili 20. gadsimta sešdesmitajos, kad darbs bija jāpaveic pašam māksliniekam bez datora klātbūtnes. Tādēļ nav brīnums, ka uz publiku šāda māksla atstāja maģisku un šokējošu iespaidu un sajūsmināja cilvēkus. Publika pirms popārta ticēja savām acs spējām, bet tagad viņu pašu daļa lika redzēt to kas patiesībā nemaz nav. Šī kustības attēlošana radīja sajūsmu un bailes vienlaicīgi un lika apšaubīt cilvēku zināšanas pašiem par savu ķermeni. Manuprāt, sasniegumu ziņā opārts var tikt pielīdzināts brāļu Limjēru filmai „Vilciena pienākšana stacijā” 1895. gadā, kas bija zinātnes izraisīts masu šoks.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация