Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:267119
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Baznīcas stāvoklis pirms reformācijas    5
  Mārtiņa Lutera darbība    6
  Žana Kalvina darbība un kalvinisms    9
  Protestantisms Anglijā un anglikānisms    11
  Katoļu baznīcas reakcija uz reformāciju    12
  Nobeigums    13
  Bibliogrāfija    14
Фрагмент работы

Protestantisma un reformācijas jēdzienus un rašanās cēloņus pilnībā var izprast aplūkojot attiecīgā laikmeta galvenās norises. 16. gadsimts bija pārmaiņu gadsimts, kurā cilvēku domāšanā ieviesās pārmaiņas. Bijušie priekšstati un idejas sāka zaudēt savu nozīmi un ietekmi. Vēl viduslaikos jaunieviestās vērtības liktos grēcīgas un neiedomājamas.
Reliģijai 16. gadsimta cilvēka dzīvē bija vairāk nekā nozīmīga loma, taču līdz ar jaunu zinātnes (un ne tikai) atklājumu ieviešanos, cilvēki sāka apšaubīt un pat apstrīdēt daudzas iepriekš neapstrīdamas lietas (it sevišķi reliģijā). Cilvēki, protams, neapstrīdēja ticību Dievam un nepārstāja tam ticēt, taču viņi sāka apšaubīt daudzās garīdzniecības privilēģijas (piemēram, ka Romas pāvests ir Dieva vietnieks zemes virsū) un pastāvošo kārtību un hierarhiju baznīcā.
Reformācija, protestantisma uzplaukums, renesanse un humānisms (tā laika izpratnē) ir nešķirami jēdzieni. Humānisms radās jau 15. gadsimtā un izvirzīja jaunas idejas par cilvēka „statusu” zemes virsū. Humānisti uzskatīja, ka cilvēkam ir „tiesības uz brīvību, laimi, visu savu spēju uzplaukumu un proklamēja cilvēka izcilo sabiedrisko vērtību un „augsto aicinājumu””1. Savukārt Renesanses ideju strāvojuma ietekmē cilvēciska būtne savus laikabiedrus sāka vērtēt nevis tikai pēc kārtas piederības un dižciltības, bet arī pēc individuālajiem sasniegumiem un izglītotības, piešķirot tieši šim vērtībām arvien lielāku nozīmi. Viens no renesanses cilvēka raksturīgākajām iezīmēm bija viņa tieksme pasauli uztvert racionāli (uzticēties saprātīgam spriedumam un pierādījumu spēkam), viņš arī bija zinātkārs un reizē kritiski noskaņots. Šī jaunā veida domāšana neapstājās arī ticības priekšā. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,98 €
Комплект работ Nr. 1134562
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация