Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:998745
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.02.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Rainis – lielākais latviešu dzejnieks, ievērojams dramaturgs un publicists, dziļš domātājs un revolucionārais apgaismotājs, viens no pirmajiem marksisma popularizētājiem Latvijā.
Rainis – īstajā vārdā Jānis Pliekšāns dzimis 1865. gada 11. septembrī Zemgalē, turīga latviešu zemnieka ģimenē. Tēvs Krišjānis un māte Dārta rentē nelielo Tadenavas muižiņu Augšzemē, bet pēc dažiem gadiem pārceļas uz Randenes un Berķeneles muižiņām Daugavpils apkaimē. Turpmākos gados viņa tēvs nomā divas vēl lielākas muižas Latgalē – Jasmuižu un Vasiļevu. Raiņa vecākā māsa Līze palīdz vecākiem pārzināt saimniecību, savukārt jaunākā – Dora kļūst par zēna pirmo rotaļu biedreni.
Dzejnieka tēvs Krišjānis Pliekšāns (1825. – 1891.) ir tipisks pagājušā gadsimta 60. – 80. gadu jaunās šķiras – lauku buržuāzijas pārstāvis. Viņš cēlies no klaušu zemniekiem, pēc amata galdnieks – mucinieks, piedalījies pat 50. gadu zemnieku nemieros, sācis jau klaušu laikos enerģiski un neatlaidīgi iet dzīvē uz augšu, ticis par krodzinieku, bet vēlāk par turīgu vīru – muižu rentnieku. Pēc Raiņa māsas Doras Stučkas raksturojuma vecais Pliekšāns bijis ļoti uzņēmīgs, praktiskas un patstāvīgas dabas cilvēks, ar gaišu, asu prātu, ar lielu cilvēku pazīšanas un novērošanas spēju. Bijis vācu muižnieku un baznīcas pretinieks, latviešu saimnieku turības un patstāvības sludinātāja Jura Mātera draugs un viņa centienu atbalstītājs (devis naudu nacionālās kustības vajadzībām). …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация