Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:661496
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.03.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Raiņa biogrāfija    4
  Raiņa darbi    8
  Dzejoļi, dzejoļu krājumi    8
  Dzejoļu krājumi bērniem    8
  Lugas, drāmas    9
  Tulkojumi    10
  Citi    11
  Raiņa personība    12
  Raiņa daiļrades vērtējums    17
  Tēzes    19
  Izmantotā literatūra    20
Фрагмент работы

Rainis – lielākais latviešu dzejnieks, ievērojams dramaturgs un publicists, dziļš domātājs un revolucionārais apgaismotājs, viens no pirmajiem marksisma popularizētājiem Latvijā. Ar Tautas dzejnieka Raiņa vārdu nesaraujami saistās jaunās šķiras –latviešu strādniecības –atmoda un vēsturiskā augšupeja. Rainis nosaucis proletariātu par pamatšķiru, kas izcīna grūto cīņu par nākamo sabiedrību, par tautas laimi, par sociālismu. Dedzīgs revolucionārs, bezbailīgs publicists un revolūcijas dzejnieks, tautas tribūns, piektā gada revolūcijas iezvanītājs –tāds bija Rainis. Visa viņa jaunrade kopš jaunības gadiem līdz mūža pēdējām dienām veltīta strādnieku šķirai kā sabiedrības pārveidotājam un jaunu vērtību nesējam spēkam. "Mana dzeja ir proletariātam, un viņas uzdevums to stiprināt garā un jūtās uz lielo gaitu.". J.Rainis kā dzejnieks, dramaturgs un publicists ieņem īpašu vietu kultūras un progresīvās sabiedriskās domas attīstības vēsturē Latvijā. Ar viņa vārdu saistās latviešu literatūras revolucionāra demokrātisko tradīciju izveidošanās, patiesi tautiskās literatūras un visas demokrātiskās nacionālās kultūras varens pacēlums 19. gs 90 gados un 20. gs. sākumā.


"Man šķiet, ka es esmu galīgi vienkāršs, tāpat kā mana dzeja, mana politika, kura grib uzturēt dzīvu tautu"(Rainis)
1965. 11.septembris.-Raiņa- īstajā vārdā Jānis Pliekšāns-dzimšanas diena. Dzimtā vieta- Ilūkstes apriņķis, Rubenes pagasta Varslavānu mājas. Tēvs Krišjānis un māte Dārta tolaik no grāfa
Plātera - Zīberga nomājis kādas 7 zemnieku mājas ( ap 500 pūrvietu kopplatībā ), kuras salaidis kopā ,uzcēlis Tadenavas pusmuižu un drīz pēc Raiņa dzimšanas pārgājis tur dzīvot.
Ap 1871.gadu pārceļas uz Berķeneles muižu Daugavpils apkaimē, kur paliek 6 gadus.
Lasīt Rainis sāk mācīties 8 gadu vecumā. Viņa pirmā skolotāja bijusi māsa Elīza. No 8. līdz 9. dzīvības gadam zēns ir pansijā un mācībā pie Vilkamiesta mācītāja, kur paviršās mācības tāpat noritējušas vācu valodā.
No 1875. augusta-1879. decembrim Rainis mācās Grīvas vācu skolā. Blakus vācu un krievu valodai, fakultatīvi mācīta arī latīņu un grieķu valoda, kuras Rainis ar savām valodas dāvanām ātri vien iemācījies. Grīvas vācu pamatskolā zēns interesējas arī par literatūru un dabaszinībām.
1800. gada janvārī viņš sāk mācības Rīgas pilsētas ģimnāzijas tercē. Tā ir galvenokārt vācu buržuāzijas skola, latviešu bērnu te ir ļoti maz. Skolas laikā Rainis apguva latiņu un sengrieķu valodas, daudz lasīja pasaules literatūras klasiku, sāka vākt latviešu folkloru. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация