Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:131446
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.12.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    3
1.  PADOMJU OKUPĀCIJA LATVIJĀ    5
2.  RELIĢISKĀ DZĪVE 50. - 60. GADOS    7
2.1.  Staļina pēdējie valdīšanas gadi    7
2.2.  Hruščova valdīšanas laiks    8
2.3.  Latvijas komunistiskās partijas attieksme pret reliģiju un baznīcu    9
3.  RELIĢISKĀ DZĪVE 70. - 80. GADOS    11
3.1.  Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca    11
  SECINĀJUMI    13
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    14
Фрагмент работы

SECINĀJUMI
Nonākot pie secinājumiem, varu teikt, ka attiecībā uz reliģiju, padomju gados bija divas dzīves. Pirmā bija publiska, kurā iedzīvotāji slavināja komunismu un dāļāja citas nodevas režīmam. Otrā dzīve bija slēpta, tāpēc arī citādāka. Publiskajā vidē visi bija ļoti labi komunisti un ticēja padomju ideālam, slēptajā dzīvē iespējams darīja, to, ko gribēja. Lai kā arī padomju vara centās, visu neizdevās izspiegot un izsekot. Piemēram, pretēji režīma vēlmēm cilvēki atzīmēja Ziemassvētkus, aizvelkot biezus aizkarus vai pat segas, lai neviens nevarētu ielūkoties logos, kur dzīvokļos bija Ziemassvētku eglīte. Tāpat cilvēki devās uz baznīcām - tiesa, bieži vien uz citu rajonu, kur viņus nepazina un līdz ar to nevarēja nosūdzēt.
Pēc Staļina nāves kardināli mainījās PSKP politika, sākās padomju iekārtas daļēja destaļinizācija, parādījās liberalizācijas pazīmes ekonomikas un ārpolitikas jomā, bet ar PSKP CK ģenerālsekretāra Ņikita Hruščova nākšanu pie varas 1958. gadā sākās jauns, smags ateistiskās politikas posms.
Komunisms reliģiju neatbalstīja, jo tā bija savā ziņā konkurējoša ideoloģija, tomēr Baltijas valstīs vardarbība pret baznīcām un reliģioziem cilvēkiem bija mazāka nekā citviet Padomju Savienībā. Visasākā vardarbība bija 1920. un 1930. gados, kad Padomju Savienības teritorijā notika baznīcu spridzināšana, ticīgo izsekošana un denuncēšana, kā arī citas pret reliģiju vērstas akcijas. Komunistiskās partijas kurss varēja mainīties politiski un ekonomiski, taču reliģijas jautājumos palika nemainot savu virzienu - ateisms un antireliģiskā propaganda.
Reliģiskās tradīcijas piedzīvoja izmaiņas - kristību vietā nāca bērnības svētki, iesvētības nomainīja pilngadības svētki, kāzas un citas svinības - aizstāja ar padomju tradīcijām. Preses materiālos lasāmā informācija pret reliģiju novērojama tieši 50. - 60. gados, kad bija stingrāka cenzūra. Vēlāk, t.i., jau ap 70. gadu vidu, cilvēkos parādījās drosme stāties pretī diskriminācijai un vairākos rakstos parādījās skaidrojumi par reliģijas nozīmīgumu.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация