Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:332096
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.01.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Renē Dekarta dzīve un darbība    4
  Izziņa    6
  Indukcija un dedukcija    10
  Secinājumi    12
  Rene Descartes    14
  Izmantotā literatūra    15
Фрагмент работы

Par racionālistiskās izziņas tradīcijas izveidotāju var uzskatīt ievērojamo franču filozofu matemātiķi Renē Dekartu (Descartes; lat. Cartesius; 1596 – 1650). Viņu nodarbināja šaubas par visu mūsu zināšanu ticamību un skaidrību. Zināšanas tikai tad var būt noderīgas mūsu dzīves vadīšanai, ja varam būt pilnīgi droši, ka tās ir pareizas un neapšaubāmas. Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka mūsu zināšanas, piemēram, uzskati (idejas) par pasauli, tiešām atbilst īstenībai, t.i., tās ir patiesas. Dekarts ar lielām šaubām raudzījās uz empīriķu ieteikumiem. Novērojumi šādas zināšanas, šķiet, nevarēja dot. No paša Dekarta pieredzes šāda veida zināšanas bija daudz vairāk meklējamas matemātisko zinātņu jomā nekā dabaszinātnēs. Tas lielā mērā ietekmēja arī paša Dekarta metodologiskos meklējumus.
Dekarts, tāpat kā empīriķi, uzskatīja, ka visi līdzšinējie uzskati ir kritiski jāpārbauda un jāapšauba, lai noskaidrotu to pareizību. Pats Dekarts uzskatīja par personisku problēmu un uzdevumu kritiski apšaubīt visus savus līdzšinējos uzskatus. Tomēr Dekarts nebija skeptiķis. Šaubas bija metode, lai sasniegtu drošticamību, līdzeklis jeb instruments pareizu slēdzienu izveidošanai. Dekarts bija pārliecināts, ka drošas zināšanas ir iespējams atrast, bet vajadzīga pareiza metode.
Šādu metodi Dekarts formulēja divos darbos – “Pārruna par metodi” (1637) un “Filozofijas principi” (1644). Pati metode balstījas uz pieņēmumiem, ka, pirmkārt, cilvēka prāts pats par sevi var intuitīvā veida saskatīt jeb aptvert to, kas ir patiess vai pareizs, t.i., mēs ar prāta palīdzību varam noteikt, vai dotais ieskats atbilst īstenībai, un, otrkārt, pašas patiesības iezīmes vai mērauklas nav nekas cits kā skaidrība un noteiktība. Dekarts ar to saprata logisko skaidrību un noteiktību, t.i., mēs varam neapšaubāmi atšķirt to, kas ir skaidrs, no tā, kas nav skaidrs. Citiem vārdiem, pareizie uzskati nenoliedzami atklājas mūsu prātam, kā tas ir, piemēram, matemātiskā aksiomā. Kļūdas pamatā ir neskaidrības un sajukums uzskatos.…

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация