Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:558749
 
Оценка:
Опубликованно: 10.05.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Leonardo da Vinči biogrāfija

Leonardo ir dzimis 1452. gada 15. aprīlī Itālijas pilsētiņā Ančiāno, netālu no Vinči. Viņa tēvs Pjēro da Vinči bija notārs. Māte Katerīna visticamāk bijusi no zemnieku kārtas. Tā kā Leonardo bija dzimis pirms modernās vārdu došanas sistēmas ieviešanas Eiropā, tad viņa pilnais vārds bija „Leonardo di ser Piero da Vinci”, kas tulkojumā nozīmētu „Leonardo Pjēra dēls no Vinči”. Vēlāk gan Leonardo savus darbus neparakstīja pilnā vārdā, bet parakstījās kā „Leonardo” vai „Io, Leonardo”, kas nozīmē „Es, Leonardo”. Iespējams, ka tēva vārdu Leonardo neizmantoja dēļ Pjēro neievērojamā statusa.
14 gadu vecumā Pjēro sūtīja Leonardo mācīties glezniecību pie paša Verokjo. Leonardo kopš bērnības mīlēja dabu un bija pieradis nesteidzīgi izbaudīt tās skaistumu. Tas zēnam palīdzēja jau pirmajos, brīžam vēl naivajos zīmējumos, parādīt tik vērīgu aci un stingru roku, ka viņa darbi, kurus tēvs aizveda rādīt lielajam Verokjo, pārsteidza meistaru. 1466. gadā bija izlemts, ka Leonardo mācīsies glezniecību pie Verokjo. Mācību gadi, glezniecības meistarības, perspektīvas apgūšanas laiks, aizsteidzās nemanot. Leonardo panākumi sagādāja skolotājam prieku, un tā pienāca brīdis, kad maestro uzaicināja skolnieku strādāt kopā pie kompozīcijas „Kristus krustīšana”, kurā Verokjo uzdeva da Vinči uzgleznot enģeļa figūru. „Verokjo uzdeva Leonardo uzgleznot eņģeli, kurš tur goda drānas. Un, kaut gan Leonardo vēl bija jauneklis, viņš veica darbu tā, ka eņģelis iznāca labāks nekā Verokjo figūras.” Tālāk mākslas zinātnieks Vazāri piebilst, ka skolotājs satriekts par sava skolnieka pārākumu par sevi, no tā laika vairs neesot pieskāries otai. Taču nav svarīgi vai Verokjo atmeta gleznošanu, vai ne. Svarīgi ir tas, ka divdesmit gadu vecā Leonardo gleznotājam eņģelim piemita jaunas glezniecības iezīmes – neredzēti maigas gaismēnu pārejas, valdzinošs tēla risinājums, oriģināls un virtuozs zīmējums.
Laikabiedri stāsta, ka reiz Pjēro da Vinči ārpus pilsētas sastapis kādu no iedzīvotājiem, kurš viņam kā labam kaimiņam palūdzis, lai aizvedot līdzi uz Florenci apgleznot apaļu vīģes koka vairogu. Pjēro da Vinči to labprāt izdarījis.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация