Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:580219
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.02.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Klasiskās retorikas tradīcijas    4
1.1.  Oratora māksla Senajā Grieķijā un Romā    4
1.2.  Oratora māksla viduslaikos    6
1.3.  Oratora māklsa Latvijā    7
2.  Runas kultūra un runas tehnika    9
2.1.  Runas kultūra    9
2.2.  Runas tehnika    11
2.3.  Skaidras izrunas veidošana    11
2.4.  Nevainojamas dikcijas nozīme    12
2.5.  Runas loģika    14
  Nobeigums    15
  Izmantotie avoti    16
Фрагмент работы

Retorika ir viena no vissenākajām zinātnēm. Par tās sākumu tiek uzskatīts laikposms ap 5. gs. p. m. ē. Senajā Grieķijā. Interese par retoriku Senajā Grieķijā bija likumsakarīga. Andris Rubenis grāmatā “Senās Grieķijas dzīve un kultūra” šo laikposmu raksturo šādi: “No tā brīža, kas pilsēta sāka orientēties uz sabiedrisko laukumu kā centru, tā kļuva par polisu. Tas paredzēja vārda pārākumu pār citiem varas instrumentiem; vārds – valsts ietekmēšanas, pārvaldes līdzeklis. Politiskā māksla visciešākā mērā bija saistīta ar mākslu pārvaldīt runu. Mākslīgā un samērīgā runa bija Atēnu demokrātijas bērns. Tā balstījās uz pierādījumiem un pārliecināšanas mākslu. īpaša vieta bija oratoru sacensībām daiļrunībā, uz kurām grieķi devās kā uz aizraujošu izrādi.”
Grieķu daiļrunas teorijas pirmsākumi meklējami Sicīlijā – Sirakūzās, kur pēc tirānijas krišanas 466. g. p. m. ē. un valsts iekārtas demokratizācijas radās labvēlīgi apstākļi praktiskās daiļrunas attīstībai. Pirmās runas bija tiesu runas, un arī retorikas teorijas aizsākumi saistīti ar pirmajiem tiesu runas sacerētājiem – Teisiju un Koraku. Viņi Sirakūzās nodibināja oratoru skolu un saviem skolēniem, pirmkārt, centās iemācīt pārliecinoši runāt. Pārliecināšanas spēks, pēc Teisija un Koraka domām, pamatojas galvenokārt uz argumentu ticamību, nevis uz to patiesumu. Viens no visievērojamākajiem sengrieķu tiesu runu sacerētājiem bija Līsijs (445.- 380. g. p. m. ē.). Ziņas par šo atiskās daiļrunas meistaru varam atrast Līsija tiesas runu izlasē. Līsija tiesas runu galvenais spēks bija kolorītais, argumentētais stāstījums, kas bieži līdzinājās daiļprozas sacerējumam.
Bez tiesas runām Senajā Grieķijā populāras bija arī svinīgās runas. Par šo runu aizsākumu tiek uzskatītas kapu runas kaujās kritušo varoņu piemiņai.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация