Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:469190
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ekosistēmas raksturojums    3
1.1.  Ekosistēmas vispārīgs raksturojums    3
1.2.  Biotops    5
1.3.  Biocenoze    6
2.  Ārējie faktori    9
2.1.  Kosmiskie faktori    9
2.2.  Ģeogrāfiskie faktori    9
2.3.  Ģeoloģiskie faktori    10
2.4.  Klimatiskie faktori    10
2.5.  Uguns faktori    10
2.6.  Vielu un enerģijas plūsmas un apmaiņas raksturojums    10
2.7.  Dzīvie organismi kā ārējie faktori    11
3.  Antropogēno faktoru ietekmes raksturojums    11
4.  Ekosistēmas ilgtspējīgas attīstības (aizsardzības) problēmas    12
  Literatūras saraksts    13
Фрагмент работы

Baltijas jūra izceļas citu sāļā ūdens baseinu vidū ar savu relatīvi zemo sāļumu, kas nosaka šeit sastopamo sugu skaitu. Skaitliski ir maz ūdens organismu sugu, kas piemērojušās dzīvei iesāļā ūdenī. Latvijas jūras teritorija aptver divas salīdzinoši atšķirīgas ekosistēmas - Baltijas jūras austrumu daļu un Rīgas līci (izņemot tā ziemeļu daļu). Baltijas jūrā ūdens sāļums ir lielāks (ap 7 PSV - praktiskā sāļuma vienības) nekā Rīgas līcī (ap 5 PSV), tāpēc arī lielāka sugu daudzveidība.

Mana izvēlētā ekosistēma –Rīgas jūras līča pārejas ūdeņi, kas tiek izdalīts kā atsevišķs pārejas ūdens objekts saskaņā ar Ūdens struktūrdirektīvu. Pārejas ūdeņi saskaņā ar ŪSD ir virszemes ūdeņi upju grīvu tuvumā, kuri blakus esošu piekrastes ūdeņu ietekmē daļēji ir sālsūdeņi, bet kuru būtiski ietekmē saldūdens plūsma. Ekosistēmu skar 3 lielu upju (Lielupes, Daugavas un Gaujas) grīvas. Diemžēl nav tiešu norāžu likumdošanā, kas ļautu precīzāk noteikt piegrīvas rajonu ārējās robežas. Pārejas ūdeņu ārējā robeža definēta kā izohalīna, kas ietver teritoriju, kuras sāļums par 10 un vairāk % ir zemāks nekā pieguļošajā jūras akvatorijā. Lai arī šī robeža tiek kartogrāfiski lokalizēta un norobežota, taču šādas striktas robežas novilkt nevar, jo tās veido pārejas zonas – ekotonus, kas it īpaši raksturīgi ir plašām upju grīvu ekosistēmām, kur sajaucas saldūdens un sāļūdens.
Šajā ekosistēmā iekšējie elementi ir vairāk saistīti savā starpā, nekā ar citiem definētās telpas esošiem elementiem, jo to nosaka ūdens plūsma no sateces baseiniem, tās kustības īpatnības un barības vielu ienese eksositēmā. Veģetācija ir saistīta samērā cieši. Dzīvās būtnes saistītas eksosistēmā tik ilgi, kamēr ir barības vielas. Ienese ekosistēmā ir lielāka, nekā iznese, kā arī aprite tās iekšienē ir lielāka.
Kā redzams no attēliem, tad izmaiņas pārsvarā ir vērojamas kur sākas pāreja uz dziļākiem ūdeņiem, tātad līdz ar to būs arī nelielas izmaiņas sugu daudzveidībā šajos ūdeņos.
Šajā ekosistēmā var izdalīt arī zemāka hierarhijas līmeņa ekosistēmas, piemēram: mikroekosistēma – trūdoša beigta zivs vai parcella – ūdens aļģu kopa (fucus vesiculosus).…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация