Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:293088
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.01.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads   
2.  Kanālmalas apstādījumi   
  Gāzes iestāde   
  Basteja tilts   
  Basteja kalns   
  Aleksandra tilts   
3.  Strēlnieku dārzs   
  Strēlnieku biedrība   
4.  Esplanāde   
5.  Mazais Vērmaņa parks   
  Piemiņas obelisks Filipo Pauluči   
6.  Vērmaņa parks   
  “Mūzikas gliemežnīca”   
  Minerālūdeņu iestāde   
7.  Ķeizara dārzs   
8.  Ķeizara mežs   
  Rīgas Zooloģiskais dārzs   
9.  Torņakalna parks jeb “Arkādija”   
  Torņakalns   
10.  Izmantotā literatūra   
Фрагмент работы

Lai cik dažādas arī nebūtu Rīgas daļas, 20.gadsimta sākumā tās tomēr bija vienots veselums, kurā viss bija savstarpēji saistīts – vēsturiski, ekonomiski, sabiedriski un arī sadzīviski. Rīgas savdabīgo un neatkārtojamo vidi lielā mērā noteica ilgā laikā pakāpeniski veidojusies tās iedzīvotāju līdzsvarotā mentalitāte un vienlaikus – viņu skaistuma un stila izjūta.
Rīga. Brīnišķīgā, neatkārtojamā pilsēta. Ar centru un nomalēm, ielām, celtnēm, dārziem un bruģa smaržu vasaras vakarā pēc lietus… Mīlama un mīlēta, jo – neaizmirstama. Vienīgā.Kanālmalas apstādījumi, kas aizņēma 10,5 hektārus lielu platību, bija skaistākais un savdabīgākais parks. Ar īpašu krāšņumu izcēlās teritorija starp Nikolaja tiltu un kanāla ieloku pie Dinaburgas stacijas.
Nocietinājumu norakšanas gaitā pilsētas kanāla abos krastos ierīkoja dekoratīvus stādījumus un celiņu tīklu strap tiem. Pēc ilggadīgā Rīgas pilsētas valdes Dārzu pārvaldes pilsētas dārzu direktora izcilā ainavu arhitekta Georga Kufalta ieceres 1880.gadā apstādījumus pārveidoja un papildināja ar jauniem stādījumiem.
Vairākas kādreizējo nocietinājumu bastionu un ravelinu vietas kanāla ielokos akcentēja lielas celtnes. Viena no tām bija Gāzes iestāde jeb fabrika, kas 1862.gadā sāka darbu kādreizējā Jēkaba ravelīna vietā. Šajā uzņēmumā, akmeņogles pārtvaicējot gāzē, ražoja mākslīgo deggāzi pilsētas apgaismošanai. Tācu gāzes iestāde pilsētas centrā stipri piesārņoja gaisu, tāpēc 1907.gadā to slēdza.
Gāzes iestādes inženiertehniskā projekta autors bija Berlīnes pilsētas gāzes fabrikas direktors Kīnels. Ēku kompleksa arhitektonisko veidolu radīja toreizējais Rīgas pilsētas arhitekts Johans Daniels Felsko.
Gāzes laternas Rīgas ielās parādījās 1862.gadā, pakāpeniski nomainot eļļas un spirta gaismekļus. Nedaudz vēlāk ielu apgaismošanā sāka izmantot arī petroleju.
Līdzās gāzes iestādei abus pilsētas kanāla krastus savienoja ķieģeļu spriešļa konstrukcijaā veidotais Basteja tilts, kas būvēts 1892.gadā pēc inženiera Ādolfa Agtes projekta un rīdziniekiem bija ļoti noderīgs. Pat vēlā rudenī pa to ik dienas pārgāja vairāki tūkstoši cilvēku. Tā, piemēram, 1898.gada 3.novembrī to skaits bija 13 866.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация