Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:130970
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.05.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pazīstamākie pārstāvji.

Par romantisma priekšteci zināmā mērā uzskatāms izcilais spāņu gleznotājs Fransisko Hosē Goija, kura daiļrade attiecas uz 18.gs. beigām un 19.gs. pašu iesākumu. Romantisma iezīmes parādās 18.gs. nogalē ar ofortu sēriju „Kaprīzes”, kurās atspoguļoja cilvēku muļķību un neprātību. Ar satīras palīdzību mākslinieks atmaskoja cilvēku vājības un muļķības. Goijas drūmais dzīves skatījums un tumsa nespēj nomākt viņa darbos to kustības izjūtu, kas raksturīgs gan viņam, gan vēlākajiem franču romantiķiem. Goijas ievadītais romantiskais dzīves tēlojums kļuva par vadzvaigzni, īpaši franču romantiķiem.

Romantisms vispirms izveidojās Vācijā un viens no agrīnā romantisma gleznotājiem ir Kaspars Dāvids Frīdrihs. Frīdrihs bija vientulīgs un grūtsirdīgs cilvēks, kuru nomāca skumjas bērnības atmiņas. Savā mūžā viņš neiemantoja ne atzinību, ne bagātību. Viņš tika audzināts protestantisma garā un savu dzīvi pavadīja vācijā un atteicās no ceļojuma iespējām, jo uzskatīja, ka ceļojuma iespaidi varētu apdraudēt viņa daiļrades tīrību. Viņš bija ainavists, kurš gleznoja galvenokārt Dienvidvācijas un Baltijas piekrastes ainavas. Tajās izcelts dabas skaistums un dziļi personiskas izjūtas. Lai gan viņa darbi bija ļoti detalizēti un precīzi, lielākoties tie bija viņa iztēles augļi. Frīdriha darbos ir liels simbolisma daudzums. Dabas motīvs māksliniekam kalpoja kā dievišķā zīme, kur kalni simbolizēja Dievu, klintis- ticību, bet koki- ticīgos. Frīdriham biaj arī sava iemīļota gleznošanas maniere – ainava, kas kārtota gleznas dziļumā un izgaismota no augšas, krēslā grimstošs priekšplāns, kas simbolizēja laicīgi pasauli. Cilvēkus viņš gandrīz tikai attēloja tikai no mugurpuses. Daudzās Frīdriha gleznās ir redzama jūra, kas simbolizē nezināmo un bezgalīgo. Mākslinieka rokrakstu ļoti raksturo smalkas līnijas un precīzas sīkdetaļas. Atšķirībā no citiem ainavistiem viņu nesaistīja dienas saules gaisma, tāpēc Frīdriha darbos pārsvarā attēlota mēnesnīca vai mijkrēslis.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация