Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:546731
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.03.2020.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Sutana    4
1.1.  Sutana ar pelerīnu    5
2.  Komža    6
3.  Alba    7
4.  Dalmatika    8
5.  Stola    9
6.  Fascija    10
7.  Ornāts    11
8.  Veļums    13
8.1.  Veļums un ornāts no grāfienes kāzu tērpa    14
9.  Birete    15
10.  Galero    16
11.  Kardināla cepure    17
11.1.  Mitra    18
11.2.  Piuska    19
  Nobeigums    20
  Izmantotās literatūras un interneta resursu saraksts    21
  Pielikums    21
Фрагмент работы

Nobeigums
Vēstures liecības vēsta, ka tieši Sv.Stefans ir tas, kurš noteica, ka garīdzniekiem dievkalpojuma laikā jāvelk īpaši liturģiskie tērpi: nedrīkst svinēt Misi ielas apģērbā, savukārt ar liturģiskajām drēbēm nevar staigāt pa ielu. Katram tērpam ir sava simboliskā nozīme, tā atšķirībā no paša apģērba tendencēm(iespējams,pat modes) nemainās. Tas ir tikai normāli, ka tērpi ir mainījušies līdzi laikam, to ir ietekmējuši un turpina ietekmēt daudzi dažādi faktori,(roku darbu aizstāja manufaktūras, savstarpējās valstu attiecības, mode, tas, ko pieprasīja vai gribeja redzēt tā laika augstmaņi, protams, arī ekonomiskais fons un arī šie nosauktie iemesli mēdza visai strauji mainīties).
Liturģiskie tērpi turpina mainīties, tie paliek arvien vienkāršāki, vismaz komžas un ornāti noteikti . Senākos laikos mūķenēm tā bija vienīgā iztika – garīdznieku liturģisko tērpu darināšana. Arī baznīca iet līdzi laikam, izvēloties iespējams lētākus un vienkāršākus variantus, kā tērpu iepirkšanu veikalos. Parastiem priesteriem ornātas vairs nav no eksluzīviem audumie, zelta diegiem izrakstītas. Individuāli pasūtījumi ir ļoti liels retums, tie noteikti ir arī ļoti dārgi. Sutans ir viens no retajiem apģērba gabaliem,kas nav mainījies, tikai mūsdienās priesteri to izmanto arvien retāk izejot ārpus baznīcas sabiedrībā. Tas pats ir ar galvassegām, galero atcēla teju pirms pus gadsimta, biretes jaunie priesteri lielākoties nevēlas nēsāt. Noteikti ir regulas, kas nosaka, kas ir nemainīgs liturģiskajos tērpos un kas ir katra priestera brīvā griba, vismaz ikdienas ritos. Lai gan tas viss ir saprotams, paliek skumji apzinoties, ka masu ražotajiem tērpiem, īpaši ornatām(kas skaitās viena no greznākajām tērpa sastāvdaļam), nekādas lielās vērtības pēc gadiem simts vai divsimts, vidrīzāk nebūs, jo tādu pat modeļu būs simtiem, ja ne tūkstošiem,vismaz Eiropā noteikti(arī globalizācija dara savu).…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация