Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:513167
 
Оценка:
Опубликованно: 17.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    4
.Romiešu tiesību avoti    5
2.  Romiešu tiesību rašanās un attīstība sākuma periodā    6
3.  Romiešu tiesību recepcija    8
3.1.  Recepcija Itālijā    9
3.2.  Recepcija Vācijā    13
3.3.  Recepcija Francijā    16
4.  Glosatoru kritika un laicīgā jurisprudence    18
  Nobeigums    19
  Izmantotās literatūras saraksts    21
Фрагмент работы

Romiešu tiesības ir vienas no lielākām antīkās pasaules kultūras vērtībām. Romieši paši uzskatīja, ka tiesības ir noderīgas visiem vai vismaz daudziem. Romieši atzina tiesības par vienu no Romas valsts varenības balstiem.
Kāpēc gan studentiem mūsdienās jāstudē romiešu tiesības?
Kaut gan Romas republika pastāvēja sen, taču tās ir ietekmējušas tiesību attīstību Eiropā. Piemēram, jaunos laikos pēc romiešu tiesību principiem un vietējām īpatnībām radās un attīstījās Eiro valstu modernās nacionālās tiesības(Code Civil, B6B, L6B, Latvijas Civillikums u.c.) Ātri mūsdienu tiesībās sastopamos jēdzienus un lielākās daļas Centrālās un Rietumu Eiropas valstu tiesību jēdzienus noteikušās romiešu tiesības. Pat 1937. gada Latvijas Civillikums ir veidots, balstoties uz romiešu tiesībām. Romiešu tiesību aktualitāte nav zudusi arī mūsdienās.
Darba mērķis: izpētīt romiešu tiesību recepciju 11-16.gs.
Tiesību vēsturē par tiesību avotiem sauc katru faktu, kas liecina par kādu tiesību normu, agrāko likumu un sabiedrības dzīvi.1
Romas civiltiesībām ir ļoti daudzi tiesību avoti. Tie ir gan rakstiski saglabājušies, gan tādi akti, kuri tikai norāda uz kādu sabiedriskās dzīves norisi.
Romas pastāvēšanas sākumā tiesības bija tikai kā paražas – mores maiorum. Tās tad arī regulēja Romas sabiedrisko dzīvi un norises. Paražas prasīja arī skaidrojumu, ko veica pontifiķi (latīniski portifex – priesteru kolēģijas loceklis). Būtisks tiesiskais akts bija 12 tabulu likumi, kuru desmit vīru padome izveidoja, lai pierakstītu un apkopotu paražas. Šis likums bija veiksmīgs paražu tiesību tālākai attīstībai.
Vēl viens būtisks tiesību avots bija tautas sapulču lēmumi.
Attīstoties saimnieciskai darbībai 12 tabulu likumi kļuva pārlieku formāli un neelestīgi un radās vajadzība pēc jaunām tiesību normām. Tad pretori , kuriem bija augstākā juridiskā vara, sāka izdot savus ediktus. Tie tad arī veidoja jaunu tiesību sistēmu – pretoru tiesības. No mūsdienu viedokļa visdrošākais un pamatīgākais romiešu tiesību avots ir Corpus Iuris Civilis, kurā pēc Justiāna uzdevuma jurists Tribonians un komisija no 528- 534. gadam apkopoja un sakārtoja 12 grāmatās visas tās tiesību normas, kuras bija uzkrājušās un saglabājušas savu nozīmi.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация