Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:919097
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.09.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

4. Slimības un kaitēkļi

Rozēm izplatītākās slimības ir rožu mizas brūnplankumainība, miltrasa, neīstā miltrasa, stumbra pamata melnējums un pelēkā puve.
Rožu mizas brūnplankumainība (ier. Coniothyrium wernsdoffiae Laub.) var atpazīt pēc maziem, vēlāk lieliem sarkaniem iedegu plankumiem ar violetu apmali uz zariem un stumbriem. Slimības ietekmē miza atlīp un zari atmirst. Slimības bojātos zarus jāizgriež un jāsadedzina.
Rožu miltrasa (ier. Sphaerotheca pannosa Lev.) izpaužas uz lapām, dzinumiem un ziedu kausiem kā balta apsarme. Lapas čokurojas un kļūst iesarkanas.
Rožu neīstā miltrasa (ier. Perenospora sparsa Berk.) parasti izpaužās siltumnīcās, retāk uz lauka. Lapas apakšpusē parādās plāna, pelēcīgi balta miltaina kārta, bet virspusē brūngandzelteni līdz zilgansarkani plankumi. Lapas ar laiku saritinās, novīst un nobirst. Slimības izplatību veicina pārlieku liels mitrums, liela dienas un nakts temperatūras atšķirības, nevēdinātas siltumnīcas, biezs stādījums un pārmēslošana ar slāpekli.
Rožu stumbra pamata melnējums (ier. Cylindrocladium scoparium Merk.) parādās potējuma vietā, tā melnē un iegrimst sakņu kakliņa miza. Miza ieplaisā vai nolobās līdz koksnei, malas apaug ar nelīdzenu, korķainu aprepējumu. Slimība var izplesties uz saknēm vai vai stumbru uz augšu un uz lapām. Pēc kāda laika augi iet bojā. Slimības izplatību veicina liels mitrums, dziļa stādīšana un mizas ievainojumi. Saslimušie augi jāizvāc un jāsadedzina (Nesaule, 1975).
Rožu pelēkā puve (ier. Botrytis cinerea Pers.) parādās uz rožu dzinumiem un ziediem. Izplatās, ja rožu ziedēšanas laiks ir mitrs, lietains un auksts, bet siltumnīcās, ja liels gaisa mitrums. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация