Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:643810
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.10.2020.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 22 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

NOBEIGUMS
Kultūras mantojuma saglabāšanā pašvaldībās tiek iesaistīti dažādi aģenti, kas pamatā balstīti uz kultūras sektora darbību, tomēr atsevišķos gadījumos piesaistīti arī no citām nozarēm, kas tieši nav saistīti, piemēram, finansējums, izglītības iestādes, vietējie zemnieki. Kā tika secināts, tad līdzdalība kultūras mantojuma saglabāšanā pašvaldībās ir atkarīga arī no katra iesaistītā aģenta izpratnes par šo konceptu, pieejamajiem resursiem, iniciatīvas, motivācijas un prioritātēm, ko reizēm var izkonkurēt sociāli ekonomiski aspekti.
Latvijā aģentu tīkla veidošanos nosaka normatīvo aktu bāze, kas visvairāk tiek attiecināta uz kultūras pieminekļu saglabāšanu un aizsardzību, tajā pašā laikā uz NKM šobrīd attiecas normatīvi, kas balstīti uz starptautisku aktu bāzes. Sabiedrības līdzdalību kultūras mantojuma saglabāšanā ietekmē citu, iespējams, spēcīgāku aģentu tīklu klātesamība, kas ir institucionalizējusies un citus aģentus iesaista, balstoties uz politiku regulējošiem instrumentiem. Kā zīmīgs nosacījums ir arī kultūras mantojuma prioritāte, kas bieži vien tiek izkonkurēta ar tādām nozarēm kā sociāli ekonomiskā sfēra ikdienas eksistences nodrošināšanai.
Pašvaldības veidotā aģentu tīkla pamatā ir deleģētie aģenti, kuru uzdevums ir, tieši saistīts ar kultūras mantojuma saglabāšanu vai sabiedrības iesaisti dažādu pasākumu organizēšanā, kas atsevišķos gadījumos vietējā mērogā netiek definēti kā kultūras mantojuma saglabāšana.
Aģenti, kas patstāvīgi un pēc pašu iniciatīvas veido tīklus sabiedrības līdzdalībai kultūras mantojuma saglabāšanā pašvaldībā, šo procesu uztver gan kā hobiju, gan kā dzīvesveidu. Aģentu aktivitāte sabiedrības līdzdalības nodrošināšanai ir atkarīga no centrālā aģenta motivācijas un ieinteresētības veidot un attīstīt pastāvošo tīklu.
Kultūras mantojums var tikt aplūkots kā viens no iespējamajiem virzieniem socioloģijā, kas spētu izskaidrot dažādus sabiedrībā notiekošus procesus, tāpēc būtu vērtīgi šo tematu izvirzīt plašākām diskusijām.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация