Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:352796
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.10.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācija   
  Ievads    6
1.  I.Bauere – romāna „Skolas Līze” autore    6
2.  Līze Rātmindere – romāna „Skolas Līze” galvenais tēls    7
3.  Salīdzinājums kā tēlainās izteiksmes līdzeklis    8
4.  Salīdzinājumu klasifikācija romānā „Skolas Līze”    11
5.  Salīdzinājumu analīze    19
  Secinājumi    19
  Izmantotie literatūras avoti   
Фрагмент работы

4.Salīdzinājums kā tēlainās izteiksmes līdzeklis
‘’Dzejnieks grib tos priekšmetus, ko viņš modina mūsos, padarīt arī tik dzīvus, lai ātrumā šķistu, ka mēs tiešām uztveram priekšmetus, un šajā maldu brīdī pārstātu apzināties līdzekļus, ar kuriem viņš to sasniedz, proti, vārdus.” Šī vācu literatūrteorētiķa un rakstnieka Gotholda Efraima Lesinga atziņa labi raksturo literāra darba valodas specifisko iedabu. Daiļliteratūras valoda ir viens no funkcionālajiem stiliem literārās valodas stilu sistēmā. Literārā darbā var izmantot jebkuru stilu (piemēram, publicistisko), kā arī neliterāros stilus (žargonus, vienkāršrunu). Rakstnieks var akcentēt jaunvārdus, apvidvārdus, izloksnes formas, frazeoloģiju vai īpašas sintaktiskas konstrukcijas. Kā arī jāmin spilgtu iezīmi, ka literārie darbi nevar pastāvēt bez tēlainās izteiksmes līdzekļiem. Šie komponenti pastarpināti, bet nepārprotami ietekmē literāra darba valodas mākslinieciski estētisko ievirzi.
Rakstniekam, jo īpaši dzejā, nepieciešama tāda valodiska izteiksme, kas nedaudzos vārdos spētu atveidot personisko attieksmi , individuālo skatījumu un vērtējumu. Šie – literāra darba valodas īpašie līdzekļi – palīdz realizēt tēlainību, un tieši tā ir daiļliteratūras spilgtākā pazīme. To efektivitāti nosaka asociativitāte un suģestija, ka arī aktualizācija – spēja efektīvi izmantot tēlainās izteiksmes līdzekļus. Te liela nozīme gan tēlainības skaniskumam, gan tēlainības vārdiskajiem līdzekļiem. Mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis — līdzeklis, ar kuru kāda literāra darba autors bagātina tekstā atveidoto notikumu tēlojumu un piešķir tam poētismu. Ir daudz un dažādu māksliniecisko izteiksmju līdzekļu, piemēram, metafora, epitets, personifikācija, alegorija, metonīmija un daudzi citi, arī salīdzinājumi.
Salīdzinājums - divu parādību saistījums, satuvinājums, kas balstīts uz to līdzību, to var definēt arī savādāk, piemēram, salīdzinājums ir tropu paveids – viens no visizplatītākajiem, - kurā divas parādības tiek saistītas, balstoties uz to līdzību. Salīdzinājuma formālie elementi ir, pirmkārt, objektu pāris (skaidrs kā diena – skaidrs + diena) un, otrkārt, saiklis (trīc kā apšu lapa). Tas atšķir salīdzinājumus no metaforām un epitetiem, jo pēdējos divos šādu elementu nav.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация