Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:614531
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Vārds „interjers” ir aizgūts no franču valodas un ir tulkojams kā arhitektoniski un mākslinieciski izveidots telpas iekšskats. Interjers nav patstāvīga mākslas nozare, bet gan arhitektūras sastāvdaļa, tādēļ interjers sākas ar telpas arhitektūru. (A.Irbīte, A. Bāliņa, 2005:8)
Viens no svarīgākajiem noskaņu veidošanas faktoriem interjerā ir krāsa. Krāsas tonim ir nepārvērtējama iedarbība uz cilvēku. Krāsa interjerā, pirmkārt, izraisa psiholoģiskas reakcijas, piemēram, pasvītro kvalitāti, noskaņojumu, jūtas, rada siltu vai vēsu vidi, rada miera, līdzsvarotības vai dinamikas sajūtu, optiski tuvina vai attālina plaknes, otrkārt, optiska kairinājuma rezultātā rada fizioloģiskas (pozitīvas vai negatīvas) reakcijas. Kā liecina pētījumi, 80% krāsas uztver ar nervu sistēmu un tikai 20% - ar redzi.(A. Irbīte, A. Bāliņa, 2005: 43)
Lielā mērā tieši kādas konkrētas krāsas pārsvars telpā ietekmē cilvēka noskaņojumu, sajūtas. Ir telpas, kas rada satraucošu, līksmu vai arī nomācošu un drūmu noskaņu. Tāpat arī atšķirīgs iespaids panākams ar dažādu krāsu salikumu. (A. Irbīte, A. Bāliņa, 2005: 43)
Krāsa interjerā darbojas divos līmeņos: kā fons un kā akcents – atsevišķu interjera sastāvdaļu (mēbeļu, tekstiliju, priekšmetu u.c.) krāsās. (A. Irbīte, A. Bāliņa, 2005: 43)
Sarkanā krāsa atkarībā no toņa nianses var būt gan agresīva un brīdinoša, gan dinamiska un piesaistoša. Sarkanā krāsa var būt gan silta, gan vēsa atkarībā no dzeltenā vai zilā piejaukuma. Pastiprina uztveres kairinājumus (troksni, karstumu). Sarkanā krāsa piesaista skatienu, lielās plaknēs ātri nogurdina. Īpaši uzkrītoša ir spoža virsma. Vājā apgaismojumā zaudē spilgtumu un intensitāti. (A. Irbīte, A. Bāliņa, 2005: 47)
Jau no viduslaikiem sarkanā krāsa asociējas ar krāšņumu un greznību. Nevar nepamanīt sarkanu krēslu, paklāju vai ziedus, tāpat kā sarkanās drēbēs ģērbtu cilvēku. Tātad sarkanā krāsa ir piemērota, lai kaut ko izceltu. Sarkanie toņi fonā izmantojami uzmanīgi- tikai telpās, kurās cilvēki neuzturas ilgstoši, pārdomāta iespaida radīšanai. Citu tautu, kā arī vēsturiskajos interjeros sarkanie toņi tiek lietoti diezgan plaši. Nevienu nepārsteigs sarkana krāsa ēdamistabās, salonos vai vannasistabās, kā arī sarkani krāsota nelielas ēkas fasāde vai atsevišķas detaļas. Uzmanīgi un pārdomāti lietoti, sarkanie toņi interjerā atsvaidzina uztveri. (A. Irbīte, A. Bāliņa, 2005: 48)…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация