Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:546775
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.11.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 20-й век (1900–1999 гг.)
2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Satversmes tiesas veidošana un kompetence    4
2.  Satversmes tiesas darbības problemātika    7
2.1.  Vieta varu dalīšanas sistēmā    7
2.2.  Īpatnības un īpašā misija    7
2.3.  Satversmes tiesas un politikas attiecības    8
2.4.  Daži kritiski atzinumi par Satversmes tiesas darbību    9
3.  Satversmes tiesas prakse    11
  Secinājumi    16
  Izmantotā literatūra un izziņas    17
Фрагмент работы

Secinājumi
Latvijas Satversmes tiesas rādīšanas ceļš bija grūts un ilgstošs. Tiesiskais pamats Satversmes tiesas veidošanai tika radīts 1996. gadā, savu darbu Latvijas Republikas Satversmes tiesa uzsāka 1997. gadā. Būtiskāki normatīvie akti, kas regulē Satversmes tiesas darbību ir Latvijas Republikas Satversmes 85. pants, Satversmes tiesas likums un Satversmes tiesas reglaments.
Par svarīgu demokrātijas padziļināšanas apliecinājumu Satversmes tiesas attīstībā kļuva 2001. gada grozījumi Satversmes tiesas likumā, kad būtiski paplašinājās to personu loks, kurām ir tiesības vērsties satversmes tiesā.
Satversmes tiesa pilnveido un tālāk veido Satversmi, ļaujot mūsu valsts pamatlikumam nenovecot un vienmēr adekvāti atbildēt uz jauniem tiesību politikas un valsts dzīves izaicinājumiem. Satversmes tiesas prakse ļauj nostiprināt svarīgās tiesību atziņas, pārnesot tās no juridiskās literatūras, citu valstu prakses un mutvārdu folkloras. Tiesas spriedumi palīdz tiesību normu piemērotājiem un likumdevējam, nospraužot konkrētas rīcības robežas un dodot būtiskus pieturas punktus argumentācijai.
Sabiedrības uzticības līmenis Satversmes tiesai ir ļoti augsts, būtiski augstāks nekā politiskajām institūcijām. Vislabāk to var redzēt no neskaitāmiem to personu iesniegumiem, kuras vēršas Satversmes tiesā, cerot, ka tā taisnīgi izspriedīs viņu lietu.
Konstitucionalās tiesas virsuzdevums un vēsturiskā misija ir garantēt, lai politiskā vara netiktu izmantota ļaunprātīgi. Kaut Satversmes tiesas darbības organizēsanā var pamanīt dažus trūkumus, dažreiz Latvijas sabiedrības daļa nav apmierināta ar Satversmes tiesas lēmumiem, savos spriedumos Satversmes tiesa vienmēr stāvējusi likuma un taisnības pusē, realizējot principu “Viens likums, viena taisnība visiem”.
Referatā minētie piemēri, fakti un atzinumi ļauj secināt, ka Latvijas Satversmes tiesa ir efektīva institūcija konstitucionālo tiesību ievērošanā un demokrātijas nostiprinošanā. Var piebilst, ka Satversmes tiesai Latvijas politiskajā dzīvē piemīt arī mierinājuma un stabilizēšanas funkcija, jo tā ir vienīga struktūra, kura spēj kaut daļēji apslāpēt politiskas kaisles.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1317879
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация