Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:949634
 
Оценка:
Опубликованно: 19.01.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ievads
Jau trešajā gadsimtā pirms mūsu ēras cilvēki apzinājās, cik liels spēks piemīt fokusētai Saules gaismai. Lai atvairītu uzbrukumu Sirakūzām (Sicīlijā), sengrieķu matemātiķis Arhimēds (287-212 p. m. ē.) bija ieteicis lielisku ideju izmantot milzīgus spoguļus, kas novirzītu spēcīgos Saules gaismas kūļus uz ienaidnieka kuģiem, izraisot to uzliesmošanu, Mūsdienās Saules enerģiju tiek izmantota daudz miermīlīgākiem mērķiem, turklāt, lai iegūtu šo tīro un atjaunojamo enerģiju, lieto dažādas tehnoloģijas un metodes. Saule dod mums enerģiju divos veidos – gaismu un siltumu. Daudzus gadus cilvēki izmantoja Saules enerģiju, lai padarītu mājokļus gaišākus un siltākus. Šodien sāk parādīties jau citi risinājumi.
Saule gada laikā uz Zemi raida aptuveni 200 miljardus kilovatstundu, kas vairāk nekā 10 000 reižu pārsniedz pasaules pieprasījumu pēc enerģijas. Tomēr Saules starojums nav pastāvīgs. Naktī, kad Saule norietējusi, tās starojumu saņemt nav iespējams. Tāpat arī, ja diena ir apmākusies, saules starojumu saņemam nepilnīgi. Tādēļ, pirms domāt par to, kā varētu izmantot Saules enerģiju vēlams pārdomāt – kāds ir ģeogrāfiskais platums, kurā dzīvojat, jo no tā atkarīgs Saules spīdēšanas laiks visa gada garumā. Tāpat jāpadomā par to, kāds ir raksturīgais klimats vidē, kurā dzīvojat. Te jānovērtē ne tikai mākoņu un miglu veidošanās biežums, bet arī piesārņojuma pakāpe.
Latvija atrodas zonā, kurā Saules starojums optimāli ir izmantojams laikā no aprīļa līdz septembrim, tomēr, 0,5 kvadrātmetru Saules baterija apvienojumā ar 3 kilovatu vēja ģeneratoru, pilnīgi spētu nodrošināt 4 cilvēku ģimenes māju, dodot pastāvīgus 250 kilovatus enerģijas vienā mēnesī.
Kā varam iegūt enerģiju no Saules? Siltumu – tas tā kā būtu skaidrs, jo katrs ir jutis, ka, pastāvot Saulē – paliek silti. Bet pastāv iespēja ne tikai ar Saules starojumu apsildīt ēku, uzsildīt ūdeni, bet arī iegūt elektrību. Saules starojumu tiešā veidā par elektrību pārvērš Saules baterijas.


Tiešā Saules enerģija
Kā jau pieminēju saule zemei dod gaismu un siltumu, un tās enerģiju var izmantot ļoti dažādi. Tiešā Saules gaisma ir svarīgs energoavots telpu apsildei. Caur logu stikliem istabā ieplūst gaisma, vienlaikus tie neļauj aizplūst siltumam, Priekšnosacījums šīs enerģijas optimālai izmantošanai ēku apsildē ir laba siltumizolācija un ventilācija, kas darbojas siltuma apmaiņas režīmā.
Saules siltumu var izmantot arī citādi.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1114245
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация