Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:240304
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.01.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Neviens organisms radošo spēju ziņā nav līdzvērtīgs cilvēkam. Cilvēks zina savu vēsturi un plāno savu nākotni, lolo cerības par labāku rītdienu un tic, ka viņa cerības piepildīsies. Taču dziļi cilvēkā snauž daba, ko viņš ir mantojis no pērtiķveidīgajiem senčiem. Jau savas vēstures pirmsākumos saprātīgais un zinātkārais pērtiķis sāka tik būtiski pārveidot apkārtējo vidi, ka viņu ar pilnām tiesībām varēja uzskatīt par visu dzīvo radību valdnieku.
Tādēļ, ka cilvēkam ir bijušas šādas iespējas, viņš mūsdienās apdzīvo it visu pasauli un izmanto resursus no visām zemeslodes malām. Dabas izmantošana ir ļoti atšķirīga: vienā polā ir indiāņu kultūras, kas dzīvo līdzsvarā ar dabu dziļi Amazones džungļos, otrā - attīstītas industriālas kultūras Japānā, ASV un Eiropā. Šajās kultūrās rūpnieciskā ražošana tieši un netieši ir izraisījusi tik lielas vides pārmaiņas, ka dažviet var runāt pat par ekoloģisku katastrofu.
Cilvēks spēj ne tikai gūt labumu no dabas bagātībām, bet arī pilnveidot dabas resursu izmantošanas paņēmienus, un tā ir viņa panākumu atslēga.
Cilvēks savas attīstības gaitā ir iemācījies izmantot augus, dzīvniekus un citus dabas resursus. Ir bijušas neskaitāmas kultūras, daudzas no tām laika gaitā iznīkušas. Cilvēki ir cēluši pilsētas un iekopuši laukus, tādējādi milzīgās teritorijās pārveidojot dabisko ainavu. Šodien cilvēks pārvalda dažādas tehnoloģijas, kuras var lietot gan sarežģītām sirds operācijām, gan cilvēces iznīcināšanai atomkarā. Datortehnika un masu komunikācijas līdzekļi padara iespējamus daudzo pasaules kultūru kontaktus, kas agrāk šķita neiedomājami. Tagad principā ikviens var izmantot visas cilvēces uzkrātās zināšanas. Starptautiskas organizācijas un līgumi regulē valstu attiecības, un lielākā daļa valstu atzīst, ka ikvienam cilvēkam neatkarīgi no viņa sociālā un ekonomiskā stāvokļa ir noteiktas neatņemamas tiesības.
Iedzīvotāju skaitam pieaugot, metodes, kuras agrāk bija videi samērā nekaitīgas, šodien tiek lietotas tik plaši, ka nodara tai lielu postu. Lai apmierinātu augošās prasības pēc pārtikas, ir jāpalielina lauksaimniecisko kultūru ražas. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация