Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:869770
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.10.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Pārtikas rūpniecība    4
  Pārtikas rūpniecības produkti    4
  Strādājošo skaits pārtikas rūpniecības nozarē    5
  Tehnoloģiskā vide    5
  Fiziskā vide    6
  Nozīmīgākie nozares uzņēmumi    6
  Pārtikas rūpniecības perspektīva vides aizsardzībā    6
  Vieglā rūpniecība    7
  Tekstilrūpniecības nozare    7
  Jēlādas, ādas, kažokādas un izstrādājumi no tām    8
  Šūšana    8
  Riska faktori šūšanas rūpnīcā    9
  Metalurģija    10
  Metāli    10
  Tīrie metāli    10
  Alumīnijs    11
  Urāna ieguve    11
  Sakausējumi    11
  Metālapstrāde    11
  Mašīnbūve    12
  Mašīnbūves nozares    13
  Transporta mašīnbūve    13
  Elektrotehniskā un elektronikas rūpniecība    14
  Elektronika un elektrotehnika    14
  Ķīmiskā rūpniecība    16
  Farmaceitiskā un kosmētikas rūpniecība    16
  Ķīmijas un farmācijas nozare    17
  Izmantotā literatūra    18
Фрагмент работы

Ja nebūtu tirdzniecības un rūpniecības, katram cilvēkam, visu vajadzīgo nāktos izgatavot pašam. Lai tiktu pie maizes klaipa, vajadzētu audzēt kviešus, samalt tos miltos, iejaukt mīklu un izcept to maizes krāsnī. Pašam būtu arī jāierīko dzirnavas un jāuzmūrē krāsns. Rūpniecība organizē maizes ražošanu tā, lai nedaudzi zemnieki, dzirnavnieki un maiznieki varētu saražot maizi visiem. Rūpniecība apgādā mūs ari ar citām pirmās nepieciešamības vai greznuma precēm, sākot ar svaigu ūdeni un beidzot ar automašīnām. Tirdzniecība ir pirkšanas un pārdošanas process. Tirgotāji nogādā produktus no ražotājiem līdz patērētājiem. Pateicoties tirdzniecībai, ražotāji var nopirkt izejvielas, kas ir vajadzīgas viņu rūpnīcām, lai nepārtrūktu ražošanas process. Tirdzniecība un rūpniecība ir nozīmīgas valsts ekonomikas nozares.
Dažas nepieciešamas lietas varam izgatavot arī savās mājās, bet lielāko dalu preču, kuras
mēs pērkam, saražo strādnieki rūpnīcās. Rūpnīcā ikviens strād­nieks ražošanas procesā veic kādu mazu uzdevumu. Varbūt viņš dar­bina lielu mašīnu, varbūt montē kaut ko ar rokām. Rūpniecības pro­dukcijas izgata­vošanā piedalās daudz cilvēku. Šis masveida ražošanas process palētina pro­dukciju un paātrina tās tapšanu. Vairums rūp­nīcu pieder valdībām vai lielām firmām, dažas rūpnīcas pieder cilvēkiem, kas tajās strādā.
Pārtikas rūpniecība daudzās pasaules valstīs atrodas otrajā vai trešajā vietā starp pārējām rūpniecības nozarēm gan pēc nodarbināto skaita, gan pēc saražotās produkcijas apjoma. Šī nozare ir cieši saistīta ar lauksaimniecību un zvejniecību. Pārtikas rūpniecībai ir sarežģīta struktūra, tajā ietilpst ap 20 apakšnozaru, kas ražo gan gatavus produktus, gan pusfabrikātus. Cukura, siera, augļu konservu un zivju konservu rūpniecība orientējas uz izejvielu avotiem. Maizes, konditorejas, alus, piena rūpniecība ir koncentrēta galvenokārt produkcijas patēriņa rajonos.
Liels dažādu pārtikas rūpniecības nozaru areāls ir izveidojies Rietumeiropas valstīs. Tur ir nozares, kas galvenokārt izmanto vietējās lauksaimnieciskās izejvielas un kas saražoto produkciju eksportē. Tāda ir Francijas un Dānijas gaļas rūpniecība, Norvēģijas un Islandes zivrūpniecība, Francijas un Itālijas vīna rūpniecība. Mazākos apmēros arī Lietuvas piena rūpniecība, Latvijas zivrūpniecība utt. Izmantojot no jaunattīstības valstīm importētās izejvielas, Rietumeiropā ražo cukuru, konditorejas izstrādājumus un citus pārtikas produktus.
Pārtikas rūpniecības areālam, Ziemeļamerikā ir raksturīga izteiktāka orientācija uz izejvielu avotiem nekā Rietumeiropā. Ziemeļamerikā pārtikas rūpniecība ir daudz ciešāk saplūdusi ar lauksaimniecisko ražošanu, veidojot lielus agrorūpnieciskos kompleksus.
Austrālija un Jaunzēlande ir valstis ar izteiktu lauksaimniecisku specializāciju, tās piegādā pasaules tirgum ne tikai izejvielas, bet arī gaļas un piena konservus.
Specifiskās iezīmes, kas raksturīgas pārtikas rūpniecībai Āzijā, Āfrikā un Latīņamerikā, nosaka to lauksaimnieciskās ražošanas struktūra un nacionālās tradīcijas. Tikai neliela daļa no jaunattīstības valstu lauksaimniecības produkcijas tiek pārstrādāta uz vietas, vairums – Rietumeiropā, Ziemeļamerikā un Japānā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация