Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:170748
 
Оценка:
Опубликованно: 09.03.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  TĒRPI UN APĢĒRBS Senajā Ķīnā    4
  Zīda izšuvumi    6
  Mūsdienu ķīniešu stils    7
  Ķīnas trauki    8
  Porcelāns    9
  KĪNIEŠU VIRTUVE    10
  Izmantotā literatūra    12
Фрагмент работы

Ievads
Rakstot referātu kultūrvēsturē par Senās Ķīnas apģērbu, dzīvesveidu un ēdieniem, uzzināju gan daudz jauna, gan apstiprināju jau bērnībā dzirdētos faktus, kā, piemēram, kad es biju apmēram 10 gadu vecumā, vectēvs man stāstīja, ka Ķīnā meitenēm liek nēsāt mazas kurpes, lai to kājas būtu tik maziņas kā kaziņām. Tiesa toreiz šim faktam neticēju, bet tagad vectēva stāstītais apstiprinājās. Uzzināju interesantas lietas arī par ķīniešu izšūšanu. Man dažus gadus atpakaļ uzdāvināja dabīgā zīda diegu komplektu ar paraugiem kā izšūt un dažiem materiāliem. Toreiz īsti nesapratu kā ar tiem darboties, bet tagad noskaidroju, ka tas ir sens, sens Ķīnas tautas izšūšanas veids.

TĒRPI UN APĢERBS Senajā Ķīnā
Vēsture glabā daudz interesantu nostāstu par Austrumu tautu ģērbšanās tradīcijām. Senās Ķīnas tērpi bija sarežģīti un stingri reglamentēti sociālajām grupām. Ķīnas kultūras vēsture sniedzas pāri četriem gadu tūkstošiem.
Dižciltīgie vīrieši valkāja garus halātus, tas veicināja cēlu, lēnu gaitu un stāju. Pārvietoties vajadzēja tikai telpās, bet ārpus tām viņus uz saviem pleciem nestuvēs nesa kalpi. Daudzās Austrumu zemēs augstmaņu pārvietošanās veids bija un ir nestuves vai divriči, kurus velk vai stumj rikša, kūlijs. Ķīnas aristokrātam galvā bija smieklīgi maza cepurīte – sava veida simbols, kas liecināja, ka viņam nav jāstrādā svelmainajā saulē.
Ķīnas halāts bija šūts no dažādās krāsas zīda audumiem. Arī krāsa apģērbā noteica stāvokli sabiedrībā, profesiju. Dzeltena auduma tērpus drīkstēja valkāt tikai imperators un viņa ģimenes locekļi. Pūķa attēls tērpā liecināja par piederību imperatora dzimtai. Dižciltīgo ķīniešu tērpu rotājumi, izšuvumi un simboli sniedza plašu informāciju par tā valkātāju. Viņi tērpus darināja tikai no zīda.
Senajā Ķīnā, līdzīgi kā Babilonijā, tērpus rotāja ar izšuvumiem. Pirmais šāda veida rotājums esot bijis saulessargam, ko parasti turēja kalps virs dižciltīgā galvas. Saulessargus sākumā drīkstēja lietot tikai imperators. Ar izšuvumiem rotāja vēdekļus, apavus, halātus. Izšuvumiem bija liela nozīme interjera greznošanā. Šī senā tradīcija vērojama arī šodien.
Augu simbolikai tika veltīta liela uzmanība. Persiks nozīmēja ilgu mūžu. Orhidejas hieroglifs – izglītotību, zinātnes pārzināšanu. Peonija – bagātību pārticību.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация