Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:521498
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Vidusjūras reģiona rietumdaļa 1.gt. Pirms mūsu ēras    4
  No pilsētvalsts līdz pasaules valstij    5
  Norises romiešu sabiedrībā un saimniecībā    9
  Republikas tradicionālās sistēmas krīze    12
  Ceļš no republikas uz impēriju    14
  Principāts kā Romas monarhijas forma    17
  Kultūra un sadzīve    19
  Romas impērijas noriets    20
  Ārpolitiskās un iekšpolitiskās norises    22
  Pētnieciskā daļa    23
  Secinājumi    24
  Anotācija    25
  Izmantotā literatūra    26
  Pielikums    27
Фрагмент работы

Romas vēsture ir vienīgā valsts vēsture, kurai nav tautas vai teritorijas, bet pilsētas nosaukums. Arī valsts pilsoņu nosaukumos ,,romieši’’ cēlies no pilsētas vārda. Romas pilsētas nosaukums ne vien piešķirtas valstij, bet pilsēta arī faktiski vadījusi visu lielo un mazo valstu, pilsētu un tautu kopumu, kas bija pakļauts Romai un pēc romiešu ieskata eksistēja tikai Romas vajadzībām.
Romas pilsēta pārdzīvoja Romas valsti, līdz 18 71 kļuva par Itālijas galvas pilsētu. Romieši gan domā, ka viņu valsts esot vienīgā pasaulē, kuras vēsture zināma no pašas dibināšanas, tomēr kā Romas pilsētas, tā Romas valsts sākums slēpjas pagātnes un leģendu tumsā, lai gan vēsturniekiem arī bieži jāatzīst, ka pat grūti ticamas leģendas satur daudz vēsturiskas patiesības.
Par Romas dibināšanas gadu romieši uzskatīja 753.gadu p.m.ē. un sāka uzskatīt laiku ,,no pilsētas dibināšanas’’. Mūsdienu vēsturnieki Senās Romas vēsturi iedalījuši vairākos periodos.
,,valdnieku laikmets’’, kad pastāvēja agrīnā valdnieka vara, ilga ,,no pilsētas dibināšanas’’ līdz valdnieka padzīšanai un aristokrātiskas republikas nodibināšanai 510.g. pirms mūsu ēras.
Republikas laiku vēsturnieki iedala divos laika posmos:
1)agrā republika – no 510.g. līdz 2.gs. 30. gadiem p.m.ē. – lielu pārmaiņu sākums Romā visās dzīves sfērās.
2)Vēlā republika – no 2.gs. 30. gadiem līdz 30. gadam p.m.ē. – Romas pilsētvalsts un republikas struktūru krīzes laiks, kas beidzās ar republikas krišanu.
Romas impēriju arī iedala divās daļās:
1)agrā impērija – no 30./27.g. p.m.ē. līdz 3.gs. beigām m.ē.
2)vēlā impērija – no 3. gs. Beigām līdz mūsu ēras 476. gadam, kad Romā tika gāzts pēdējais romiešu imperators un sāka valdīt ģermāņu karalis.
Saskaņā ar romiešu mitoloģiju Romas pilsētu dibinājuši Romuls un Rems, Latvijas pilsētas Albalongas valdnieka mazdēli. Patiesībā Romas pilsēta veidojās citādi. Zinātnieki ir konstatējusi, ka 10. un 9. gs. p.m.ē. Palatīna pakalnā atradušās latīņu ciema apmetnes , kas apvienojās, lai aizsargātos pret apkārtējām kalniešu ciltīm padarītu drošu Sāls ceļu. Ap 7./6. gs. miju p.m.ē. šī teritorija nonāca etrusku kundzībā, un tikai tad Roma kļuva par pilsētu, kurā bija etrusku valdnieks. Daudzi vēsturnieki uzskata, ka Romas nosaukums cēlies no etrusku dižciltīgās dzimtas Ruma vārda. Valdnieka pils atradās Kapitolija pakalnā, kur uzcēla arī pilsētas galvenā dieva – Jupitera templi. Romā apmetās valdnieka karavīri, arī zināms skaits etrusku amatnieku un tirgotāju. Tādējādi Romas sākotnējie iedzīvotāji bija latīņi, sabīņi un etruski; acīmredzot te apmetās arī ienācēji no citām kaimiņu ciltīm.
Roma etruskiem bija svarīgs stratēģisks punkts. Roma strauji auga un nostiprinājās.
Pēc leģendas, Romā valdījuši septiņi valdnieki, kopumā 243 gadus(753 – 510 p.m.ē.). Pirmos četrus vēsturnieki uzskata par leģendārām personām, bet pārējie trīs tiek atzīti par reāliem etrusku valdniekiem. Valdniekiem bija īpaši varas atribūti: purpura virstērps – toga, valdnieka zizlis – scepteris, ziloņkaula troņa krēsls, 12 liktori ar fascijiem. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация