Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
Особые предложения 2 Открыть
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:715347
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.03.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Senākie naudas atradumi Latvijā ir romiešu monētas - sudraba denāriji, bronzas sesterciji, dupondiji, kvadransi. Tās šeit nonākušas galvenokārt pa t.s. dzintara ceļu, daļa - arī no Romas impērijas austrumu daļas cauri Melnās jūras piekrastes pilsētām un pa Dņepras-Daugavas ūdensceļu. Romiešu monētas Latvijā ienākušas 450 gadu ilgā laika posmā: vecākā ir Marka Agripas (21.-12.g.pr.Kr.), bet jaunākā - imperatora Valentiniāna I (364-375) laika monēta. Romiešu monētu svara attiecību aprēķinam kalpoja mārciņa. Par romiešu monētām lielākoties maksāts ar dzintaru, bet Latvijas vidusdaļas un austrumdaļas iedzīvotāji, kam sava dzintara nebija, pret monētām mainīja kažokādas, vasku, medu.
Pēc Romas impērijas sabrukuma 476. Gadā sākās t.s. Rietumeiropas monētniecības posms. Latvijas teritōrijā laiks no V gs. Līdz VIII gs. Beigām tiek dēvēts par bezmonētu periodu, tāpēc ka šajā laikā kā maksāšanas līdzekli izmantoja sudrabu. Tas ievests gan no Austrumlietuvas teritorijas un Piedņepras, gan no dienvidiem cauri Senprūsijai, gan no Skandināvijas (galvenokārt Gotlandes), arī no Ziemeļvācijas. Bezmonētu periods beidzās IX gs., kad Latvijas teritōrijā parādījās Austrumu sudraba monētas - dirhēmi. Tie ieplūda gan tieši pa Volgas-Daugavas ceļu, gan arī no rietumiem caur Gotlandi. Tādējādi arābu dirhēmi bieži vien veica visai garu apkārtceļu, virzoties līdz Bulgāras pilsētai pie Volgas, tālāk pa Volgas-Daugavas ūdensceļu uz Lādogu, tad pa Ņevu un Somu jūras līci uz Gotlandi. No turienes ar vikingu starpniecību tie nonāca Kursā un Zemgalē. Par to liecības atrodamas seno skandināvu sāgās un hronikās. Cita tirdzniecības plūsma virzījās cauri Kaukāzam un tālāk pa t.s. ceļu no varjagiem līdz grieķiem.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1185535
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация