Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:892827
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.01.2000.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Bez tēva, mātes gādīgās rokas, bez tuviem radiem, tas lēti pielīdzināms putniņam, ko ļaunais liktenis izmetis no tā siltās ligzdiņas uz saltās zemes. Pirmais garām gājējs viegli var sāmīt šādu mazuli. Pat bērni, nekā ļauna nedomādami, rotaļādamies vien, nemanot var nogalēt pamesto dzīvībiņu… Bet varbūt, ka maz kas zina, ka nekur tik pilnīgi nav attēlots sērdieņa liktenis, kā latviešu tautas dziesmās, to bezgalīgi daudzajās sērdieņu grūtuma niansēs.Šai ziņā pat krievu dziesmas, kurās sūrās sērdieņu dzīves attēlojums nav mazāk gleznains kā latviešiem, tomēr nevar turēties līdzi latviešu materiālu daudzumam un dažādībai. Latviešiem te pirmā vieta.
Latviešu sērdieņu dziesmu dramatisms paceļas, pēc manām domām, visaugstāki tais dziesmās, kurās bārene, pamātes nomocīta, meklējas augstāku sargātāju: visi saka, visi saka: bārenīte, bārenīte! Vai tādēļ bārenīte, ka nav tēva, māmuliņas? Dievis tēvs, Laime māte, Dieva dēli bāleliņi. Jau bāreņu vārdi zīmīgi: sērdieņi, guduļi (ko sērdiene žēlojas, ko gudulis gaudojas?), bēdeņi, vārgdieņi, grūtdieņi. Visbiežāk gan daudzināmi sērdieņi, sērdienītes, bāreņi, bārenītes.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация