Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:764929
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.10.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 23 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
1.  Pašvērtējuma traktējums psiholoģijā   
2.  Personības vajadzību struktūra psiholoģijā   
3.  Pētījumā iegūtie rezultāti   
  Nobeigums   
Фрагмент работы

1.Pašvērtējuma traktējums psiholoģijā
Jautājumi, kas saistīti ar cilvēka pašvērtējumu, pašcieņu, pašapziņu psiholoģijā ir pētīti visai plaši. Pašvērtējums un no tā izrietošā pašcieņa, ir faktori, kas determinē jebkuru mūsu personības izpausmi, atstāj vislielāko iespaidu uz mūsu sasniegumiem un emocionālo dzīvi, nosaka mūsu kopējo dzīves kvalitāti, veselību, kā arī uzvedību, ģērbšanās stilu u.c. Pašvērtējuma rezultāts ir pašcieņa un pašapziņa, kas veicina emocionālās dzīves līdzsvaru, socializācijas līmeni un spēju.
Pašvērtējuma galvenais pamats ir personības ES koncepcija. Tā cilvēka personības daļa, kuru viņš apzinās ir ES. ES koncepciju var raksturot kā apzinātu kognitīvu indivīda pašam sevis uztveri un vērtējumu. Pirmais solis ES koncepcijas izveidē ir indivīda apzināšanās, ka viņš ir no citiem atšķirīgs un savrups indivīds. Sapratne par to formējas agrā bērnībā. ES koncepcija attīstās, attīstoties indivīda priekšstatiem par sevi. ES koncepcija ir tas, ko saskata indivīds, kad uzlūko sevi no dažādiem skatu punktiem - ārējais izskats, personības īpašības, sociālais statuss u.c. (Chassin and Young, 1981) [20,221].
Adekvātas ES koncepcijas formēšanās ir ļoti nozīmīga. Katram cilvēkam ir seši dažādi ES: reālais ES, ES paša izpratnē, ES citu cilvēku izpratnē; personības priekšstati, ko par viņu domā citi; cilvēka priekšstats par to kādam viņam gribētos būt un priekšstats par to, kādu viņu gribētu redzēt citi. ES koncepcija spēj modelēt realitāti ar dažādu adekvātuma pakāpi un tā pastāvīgi mainās. Gordons Olports (Gordon W.Allport) ir atzīmējis, ka individualitāte drīzāk ir nevis gala rezultāts, bet tieši noritošs process, kaut arī tai piemīt stabilas iezīmes, taču tā atrodas pastāvīgās pārmaiņās (Allport, 1950).

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация