Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:307617
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Israēla tradīcija no pašiem pirmsākumiem ir bijusi tipiski centrēta uz vīriešu pārvaldi. Tas, protams, atspoguļojas gan politiskajā, gan sociālajā, gan arī reliģiskajā dzīvē. Tādēļ ļoti loģiski ir tas, ka rets bija gadījums, kad pārvalde tiešā veidā nonāca sievietes rokās. Tomēr jāatceras, ka ietekmēt lietu norisi var arī pastarpināti. Tādējādi izriet nepieciešamība pieminēt divus aspektus: pirmo – par sievietēm, kuras ir tieši darbojušās pārvaldes sistēmā; otro – par sievietēm, kuru netiešā rīcība atstājusi iespaidu uz vēstures notikumu gaitu.
Sekojoši pie pirmās kategorijas sievietēm iezīmējas trīs spilgtas personības, kurām pavīd zināmas līdzīgas rakstura īpašības. Pati pirmā, kas ieviesa zināmas korekcijas tradīcijā bija soģe Debora, nākošā – Israēla ķēniņa Ahaba sieva Izebele, Omrija mazmeita Atalja un noslēdzošā – ķēniņiene Estere, kas spēlēja lielu lomu jūdu izdzīvošanā un eksistencē.
Deboras vārds uz mums runā trijās nozīmēs – soģe, cīnītāja, dziesminiece. Viņas personība pauž apņēmību īstenot izvirzīto mērķi, nekļūdīgi novērtējot visus situācijas aspektus.
Soģes darbība iezīmējas laikā, kad Israēla bērni darīja to, kas bija ļauns Tā Kunga acīs. Kā sods pār viņu galvu nāca pakļautība Kanaānas ķēniņam Jabīnam divdesmit gadu garumā. Šis tautai ir smags laiks ne tikai dēļ fiziskās apspiešanas, bet pats mokošākais bija tas, ka zuda jebkura garīga pretošanās spēja. Israēla kopējais gars bija salauzts. Viņi meklēja taisnību, ko atrada Deboras personā. Debora sirdīs iededza degsmi un vēlmi iet cīņā vai nu lai uzvarētu, vai arī mirtu. Viņas klātbūtne bija kā uzvaras ķīla. Konkrētu liecību par viņas kā soģes darbību nav, bet lielo atbalstu var saskatīt turpmākajos pantos. Šai darbībai atbilstošie teksti ir Soģu 4:1-5. Mums tiek vēstīts par viņai atklātās notikumu gaitas piepildījumu saistībā ar vajātāja Sisera bojāeju. Par to pārliecināmies Soģu 4:21. Nākošajā nodaļā sekojošajā Deboras dziesmā var saskatīt viņas tālredzību saimnieciskos jautājumos. Ņemot vērā to, ka pastāvošajā politiskajā situācijā bija neiespējama karavānu kustība, tika paralizēta tirdzniecība. Pieņēmuma patiesumu apliecina Soģu 5:6.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация