Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:508472
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.01.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 19 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Sirreālisms radās Francijā, Parīzē, taču izplatījās uz visdažādākajām valstīm, ieskaitot Beļģiju, Dienvidslāviju, Argentīnu, Ēģipti, Japānu un citur. Par oficiālu sirreālisma dzimšanas datumu tiek uzskatīts 1924.g, kad franču rakstieks un dzejnieks Andrē Bretons sastādīja «Sirreālisma manifestu ». Šajā pašā gadā iznāk pirmā sirreālistu avīze «Sirreālisma revolūcija », kurā bez literātiem dalību ņēma arī gleznotāji – H. Miro, M. Ernsts, Dž.de Kiriko, Ž. Arps, I. Tangī u.c.
Par sirreālisma pastāvēšanas beigu datumu pieņemts uzskatīt 1969.g., kad Žans Žistērs publicēja darbu "Ceturtais dziedājums", kurā pasludināja sirreālismu par mirušu. Kā sirreālisma beigu datums nereti tiek minēts arī 1966.g., kas ir Andrē Bretona nāves gads.
Sākotnēji sirreālisms attīstījās kā literārs virziens ; 20. gadsimta 20. gadu sākumā Parīzes literātu grupa (L. Aragons, P. Eliārs u.c.) ar Andrē Bretonu priekšgalā atšķēlās no dadaistiem. Dadaisms, kurš pastāvēja no 1916. – 1922.g. lielā mērā lika pamatus sirreālismam ; tas bija galēji nihilistisks mākslas virziens, dadaisti iestājās pret pieņemtajām mākslas un sabiedrības vērtībām, jo viņi tajās nesaskatīja nekādu jēgu. Dadaisti protestēja pret Pirmā pasaules kara izvestajām nejēdzībām. Viņi protestēja arī pret civilizāciju, jo uzskatīja, ka tā pieļāva un izraisīja karu. Dadaisti nāca pie atziņas, ka sabiedrība, kas mēdz slavināt cilvēku un garīgās vērtības, bet pieļauj to iznīcību, pati par sevi ir absurda. Dadaisti vērsās pret sabiedrības likumiem, morāli, reliģiju, ētiku; viņi centās tāpat novest līdz absurdam visas estētiskās vērtības. Sirreālisms, līdzīgi kā dadisms, iestājās pret racionālo prātu un industriālo revolūciju, kuras uzskatīja par I Pasaules kara šausmu cēloņiem. Tāpat sirreālisms no dadaisma pārņēma nihilismu, sagraujot un kritizējot visas iepriekš pieņemtās vērtības, kā arī kolektīvo piedzīvojumu meklēšanas garu. Sirreālismam izteikti raksturīgs ir darbs grupās. Sirreālisma mākslas valodas veidošanai svarīga bija arī metafiziskā glezniecība (Džordžo de Kiriko), tā atstāja spēcīgu iespaidu uz nākošajaiem sirreālisma māksliniekiem (M.Ernsts, S.Dalī, R. Magrits) un daži no tiem pievērsās sirreālismam, metafiziskās glezniecības iespaidoti (Ī. Tangī).

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация