Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:863813
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.09.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Naudu kā ekonomikas kategoriju vairākums iedzīvotāju identificē tieši ar skaidro naudu. Skaidrā nauda ir monētas un papīra nauda. Skaidro naudu sauc arī par valsts saistībām valsts naudas tirgū, taču beztermiņa noguldījumus sauc par komercbanku saistībām jeb banku naudu. Latvija ir viena no tām pasaules valstīm, kurās skaidro naudu izmanto visai plaši, tas ir, ap 30 % no plašās naudas. Apgrozībā esošās skaidrās naudas apjoms pārsniedz 600 miljonus latu. Latvijā skaidrās naudas īpatsvars pret naudas bāzi pieauga laikā, kad notika naudas aprites piesātināšana ar latiem – no 60 % 1993. gada vidū līdz 80 % 1994. gada beigās. Piemēram, Lietuvā, Igaunijā un citās Centrālās un Austrumeiropas valstīs skaidrās naudas īpatsvars plašajā naudā ir nedaudz zemāks nekā Latvijā – 10 – 25 %.
Lai gan skaidrās naudas apjoms apgrozībā, ekonomikas izaugsmei turpinoties, pastāvīgi palielinās, tomēr bezskaidrās naudas norēķinu attīstība, kā piemēram, banku un mazumtirdzniecības karšu, elektronisko, interneta un citu bankas pakalpojumu izmantošana, arvien vairāk samazina skaidrās naudas lomu kopējā naudas apritē.
Nodrošināt tautsaimniecību ar skaidro naudu nozīmē ne tikai rūpēties par banknošu un monētu izgatavošanu un izlaišanu apgrozībā, bet arī rūpēties par regulāru naudas šķirošanu, bojātās naudas iznīcināšanu un nomaiņu, kā arī naudas kontroli, lai atklātu naudas viltojumus. Viltojums ir apgrozībā esošām naudas zīmēm līdzīgu papīra naudas zīmju un monētu izgatavošana jebkādiem līdzekļiem.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация