Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:182536
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.10.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Dzīve pūznī, jeb ko viņas tur dara?
Tiešām, ko skudras dara pūznī?
Atcerieties, ka pūzni sāk veidot ciltsmāte, kas nolaidusies no pārošanās lidojuma. Tā iekārtojas iedobītē vai nu arī pati to veido. Lielākā pūžņa daļa atrodas zem zemes. Tur ciltsmāte, jeb karaliene sadēj oliņas. No tām izaug darba skudras. Skudras piedzimst ar noteiktu uzdevumu. Lai izveidotos kārtīgs skudru pūznis jāpaiet sešiem gadiem. Vienā pūznī var dzīvot dažiem tūkstošiem skudru, taču ir arī tādas skudru pūžņi, kurā dzīvo miljoniem skudru.
Jāsaprot, ka skudru pūznī ir divi sabiedrības statusi – aristokrātiskais - ciltsmāte un zemnieciskais – darba skudras. Darba skudras ( sieviešu kārtas) – sadalās dažādās amatu grupās. Piemēram, vienai skudriņai jābūt atbildīgai par oliņām un kūniņām ( katru dienu jāpārnes kūniņas no augšējiem kambariem uz apakšējo, jo tur pa nakti un sliktākos laika apstākļos ir piemērota temperatūra un nemainīgs mitrums , citai par mājokļa sienām un ejām – vai nav sabrukušas, bet visaugstākais un cienījamākais amats ir karalienes aprūpēšana. Kā ikvienam pūznim – ir arī savi aizsargi, tos var atpazīt pēc viņu lielajām galvām, attīstītajiem un spēcīgajiem žokļiem.
Interesanti, ka skudras savā pūznī tur laputis un baro tās, iegūstot saldu šķidrumu. Pūžņa tuvumā esošā zeme ir skudru druva. Šajā zemītē viņas iesēj dažādas sēkliņas un tuvojoties ziemai skudras tās novāc un glabā pagrabos.
Citreiz notiek tā, ka skudras mēdz iekārot citu skudru teritorijas. Parasti uzbrukumu uzsāk karaliene, kas nolaidusies no pārošanās lidojuma un nevēlas sākt koloniju no nulles. Lai iegūtu jau izveidotu ligzdu, tā nobeidz tur mītošo karalieni un pakļauj sev darba skudras. Esot notikuši tādi gadījumi, ka mātīte nolaižas pie pūžņa un gaida, kad darba skudras to aizvedīs sev līdzi. Jaunā māmiņa tiek pienācīgi aprūpēta, arī viņas izdētās oliņas un kūniņas.
Tikpat dīvaina situācija ir, tad kad vienu koloniju veido vairākas karalienes kopā. Kad kolonija ir kļuvusi gana spēcīga un liela, sākas strīds starp dibinātājām par valdīšanas tiesībām. Pārējās partneres kļūst par darba skudrām. Viņas ir kā vicekaralienes. Vienīgais, ko viņas nevar atļauties – saņemt barību pirmās.
Vasara skudrām paiet čakli darbojoties un audzējot darba skudras. Skudras medī kukaiņus, pielabo māju, nes būvmateriālus un būvē vēl lielāku māju, lai visiem pietiktu vietas un pūžņa iemītnieki justos pasargāti. Rudenī viņas sāk gatavoties ziemai. Skudras pārziemo, saspiedušās lielā kamolā pūžņa pagrabkambaros.
Iznāk, ka skudras dzīvo tāpat kā mēs cilvēki!

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация