Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:900723
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.06.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    3
1.  DZIMUMU NEVIENLĪDZĪBAS RAKSTUROJUMS UN CĒLOŅI    4
2.  DZIMUMS, NODARBINĀTĪBA UN DARBA TIRGUS    5
2.1.  SOCIĀLAIS PRESTIŽS DARBA TIRGŪ    6
2.2.  SASNIEGUMU PROBLĒMA    7
2.3.  DARBA APMAKSA    8
4.  DZIMUMU NEVIENLĪDZĪBA VALSTISKU LĒMUMU PIEŅEMŠANĀ    12
  SECINĀJUMI    15
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    16
Фрагмент работы

Nevar noliegt, ka mūsdienās pastāv sociālā dzimumu problēma. Dzimumu nevienlīdzība pastāv jau vēsturiski ilgu laika posmu, bet tikai salīdzinoši neilgu laiku to sāk uzsvērt un par to diskutēt plašākā sabiedrības lokā. Nav noslēpums, ka sieviešu un vīriešu pozīcijas sabiedriskajā dzīvē nav vienlīdzīgas, līdz ar to parādās jautājums par viena vai otra dzimuma diskrimināciju.
Šajā referātā vēlos apskatīt sfēras, kurās dzimumu nevienlīdzība socioloģijas skatījumā, izpaužas visspilgtāk. Dzimumu lomu funkcionālo raksturu, ir ietekmējusi vēsturiski konkrētā sabiedrība un tajā pastāvošie sociālpsiholoģiskie stereotipi, un ,to lielā mērā nosaka sociālie, ekonomiskie un politiskie apstākļi. Tradīcijas ir ietekmējušas vīriešu un sieviešu stāvokli sabiedrībā, viņu uzvedību, darbības ievirzes.
Kā galvenās problēmas dzimumu nevienlīdzības jautājumā, var minēt nevienādās karjeras izaugsmes iespējas, sievietes lielā slodze mājsaimniecībā, audzinot bērnus. Sievietes galvenokārt strādā apkalpojošajās sfērās (medicīna, izglītība u.c.), kurās tradicionāli ir neliels darba atalgojums, savukārt vīrieši ieņem prestižākus amatus ar lielākiem ienākumiem. Tā kā sievietes padarītais darbs sabiedrības labā netiek pienācīgi novērtēts, tas ir viens no galvenajiem faktoriem nabadzības veicināšanā. Turklāt arī politikā atklājas sievietes diskriminācija, jo tradīciju un stereotipu iespaidā tiek apgrūtināta sievietes iekļūšana politikas augstākajās aprindās.
Atšķirības starp dzimumiem var skatīt no dažādām zināšanu nozarēm. Visus indivīdus var iedalīt vīriešos un sievietēs, ņemot vērā to anatomiskās un funkcionālās reproduktīvās atšķirības (ģenitālijas, dažāds atšķirīgu hormonu īpatsvars u.c.). Galvenā atšķirība starp dzimumiem ir tāda, ka sieviete spēj dzemdēt un zīdīt bērnu, bet vīrietis to nevar. Vēl var minēt dzimumatšķirības no bioloģiskā skatījuma, piemēram, galvas smadzeņu pusložu asimetrijas īpatnības, kuras bērnībā un pusaudža gados nosaka dažādas psihisko dotumu orientācijas izpausmes meitenēm un zēniem.
Dzimumu atšķirības no socioloģiskā skatījuma (gender – angļu val.), ir atšķirības, kas ir nevis anatomiskas vai bioloģiskas, bet saistītas ar kultūras un sabiedrības ietekmēm. Pirmajās dzīves nedēļās zēniem un meitenēm nav gandrīz nekādu izturēšanās atšķirību, bet gandrīz visās sabiedrībās un šķirās vecāki un pārējie cilvēki uz zīdaini raugās un pret viņu izturas atkarībā no viņa anatomiskā dzimuma. Tādējādi dzimumu sociālās lomas ir iedalītas jau no mazotnes un, kontaktēdamies ar līdzaudžiem un sabiedrību vispār, vairums bērnu ātri vien iepazīst dzimumu stereotipus, kuriem ir liela nozīme viņu turpmākajā dzīvē un savstarpējos kontaktos ar citiem cilvēkiem. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1219253
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация