Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:196611
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.01.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 18 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Izmantotās literatūras apskats    5
1.  Literatūra un realitāte    6
1.1.  Sociālās vides ietekme uz cilvēka personību    8
1.2.  Sociālā disharmonija    13
2.  Laikmeta iezīmes A. Manfeldes romānā „Adata”    16
2.1.  Sabiedrības faktoru ietekme uz cilvēku A. Manfeldes romānā „Adata”    19
2.2.  Inspirācija A. Manfeldes romānā „Adata”    27
  Secinājumi    30
  Izmanotā literatūra    32
Фрагмент работы

Secinājumi
1. Pirms plašāk iepazinos ar tēmu par literatūras un realitātes attiecībām, es uzskatīju, ka šis jautājums ir vienkārši atrisināms un pat nav uzskatāms par pētīšanas cienīgu jautājumu. Tomēr es maldījos, jo tas, kā izpaužas literatūras attiecības ar realitāti, ir bijis un vēl tagad ir viens no būtiskākajiem literatūras teorētiķu jautājumiem.
2. Ir izvirzītas dažādas teorijas, kā izpaužās literatūras attiecības ar realitāti. Attiecības starp literatūru un realitāti literatūras pasaulei jau ilgi ir svarīgs jautājums. Savu galīgo atbildi tā arī tas nav sasniedzis vēl joprojām. Ir izvirzītas daudzas teorijas, lai parādītu šīs attiecības, piemēram, izmantojot vēsturi, izmantojot autora izpausmes, izmantojot simbolus un metaforas. Tomēr šim jautājuma vēl nav izvirzīta neviena teorija, kuru 100% atbalstītu visi literatūras teorētiķi. Šim jautājumam uzmanību ir pievēršusi daudzi vadošie literatūras teorētiķi: Dereks Alans, Monro Berdslijs, Murejs Krīgers, Dāvids Novits utt.
3. Sociālā vide atstāj paliekošu iespaidu uz cilvēku personības veidošanās laikā. Ikvienai personībai ir izvirzītas savas prasības, kura tā vēlas saņemt no sociālās vides. Personības veidošanos nosaka dažādi kritēriji, kā arī dažādi sabiedriskie faktori. To ietekmes lielumu nosaka attiecīgā sociāli sabiedriskā vide, kurā indivīds uzturas. Ja personības veidošanās laikā notiek kaut kādas novirzes, tas tiek sauktas par sociālo disharmoniju.
4. Spilgtākās mūsdienu laikmeta iezīmes ir narkomānija, ģimene, nauda. Visas šīs laikmeta iezīmes raksturo masveidīgums un to paaugstinātā loma cilvēku dzīvē, varbūt tikai izņemot ģimeni. Romānā „Adata” galvenās varones attieksme pret šīm laikmeta izīmēm mainās līdz ar narkotiku atkarības pārvarēšānu, citas kā vērtības galvenās varones „es” izzūd, tomēr to vietā parādās citas, praktiski tās mainās vietām. A. Manfelde romānā „Adata” ir iespējams saskatīt gan šīs, gan arī citas ne mazāk svarīgas laikmeta iezīmes, kā ticību, Dievu, mīlestību utt.
5. A. Manfeldes romāna galvenās varones tēlu ir ietekmējušī gandrīz visi sociologa Viestura Reņģes minētie sabiedrības faktori, ekonomiskie apstākļi, valoda, valdošās vērtības, intereses un vajadzības, saskarsmes īpatnības, kolektīvā bezapziņa, izņemot folkloru. Pārējo sabiedrības faktoru ietekme uz cilvēku šajā romāna ir labi saskatāma, analizējot tekstu. Šo faktoru ietekmes spējas ir atkarīgas no sociāli sabiedriskās vides, kurā indivīds dzīvo. Romāna „Adata” galvenajai varonei, sākot un beidzot lietot narkotikas, mainījās arī sabiedrības faktoru ietekmes intensitāte.
6. Inspirācija ir visu iespaidu summa, kuru ietekmē arējie stimulātori, kuri „izlaužas” caur autora subjektīvo „es” un iespaido autora rakstīto. Romāna „Adata” autore A. Manfelde savu inspirāciju ir ieguvusi no dažādiem literārajiem darbiem – Kristiānas F. romāna „Mēs, ZOO stacijas bērni” un dažādiem A. Sent-Ekziperī stāstiem, kā arī par inspirāciju tiek izmantota pašas autores personīgā pieredze.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −7,98 €
Комплект работ Nr. 1328387
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация